latinica  ћирилица
18/09/2020 |  17:05 ⇒ 19:40 | Аутор: srpskainfo.com

Кон: Kо се не пријави за 24 часа, а зарази некога биће кажњен

Данас у 18.00 часова ступа на снагу одлука да држављани Србије који се враћају из земаља гдје је велики број заражених вирусом корона морају да се пријаве у систем.
Граница Србије и Црне Горе (фото:Jelena Jovanović) -
Граница Србије и Црне Горе (фото:Jelena Jovanović)

Уколико имају неке од симптома вируса у обавези су да оду у ковид амбуланту. Ако то не учине, запријећене су и новчане казне и до 150.000 динара.

Епидемиолог Предраг Кон је, гостујући на РТС-у, истакао да се очекује да у Србију уђе више од 50.000 људи недјељно и да ниједна инспекција ни контрола самоизолације то не би могла да издржи.

Како је објаснио, пријава која иначе већ постоји као тест самопроцјене на порталу е-здравље и прилично је једноставна.

Приликом пријаве се дају лични подаци и особа мора да упише када је и који гранични прелаз прешла, а потом да одговори на питања теста за самопроцјену, пише Блиц.

Чим се изврши пријава особа је у систему.

Ипак, ако неко ко је од данас дошао у Србију не попуни ову пријаву и неодговорним понашањем случајно зарази некога вирусом корона пријети му казна и до 150.000 динара.

Наиме, на папиру који добијају грађани Србије при повратку стоји да, уколико се електронски не пријаве у року од 24 часа, чине прекршај који је кажњив по члану 85, став 1, тачка 10 Закона о заштити становништва од заразних болести.

Овај члан и ова тачка Закона кажу, иначе, да ће се новчаном казном у износу од 50.000 до 150.000 динара казнити свако ко не поступа по прописима, одлукама или наредбама које доносе надлежни органи у складу са овим законом, а којима се одређују мјере за заштиту становништва од заразних болести.

Кон каже да је то мјера гдје казна није главни начин борбе, већ је потребно схватити да онај ко се бахато понаша, не пријави се, а доведе до посљедица и заражавања, поготово ако дође до трагичних посљедица, не може да избјегне оно што пише у закону.

– Обавеза сваког држављанина Србије да поштује Закон, а Закон о заштити становништва од заразних болести прописује и казне које се спроводе ако неко доводи друго лице у опасност. Инспектори су ти који ће процјењивати како и на који начин ће бити људи кажњавани, а ова мјера није направљена да се не спроводи и да и не смије се игнорисати, јер ће постојати казне – истиче Кон.

Гужве од раног јутра

Подсјећамо, након апела Кризног штаба да се српски туристи који љетују у Црној Гори врате до петка у 18.00 часова у своју земљу, велики број држављана Србије кренуо је на пут. Зато су данас на границама са Црном Гором од раног јутра велике гужве.

Колоне аутомобила затечене су на граничном прелазу Јабука, а будући да је око 70.000 Срба тренутно на љетовању у Црној Гори очекује се се да ће до краја дана бити слично или горе стање на граничним прелазима.

Велики број грађана вратио се јутрос и возом који саобраћа од Бара до Београда, али и они су добили папир са обавјештењем да се морају пријавити у систем и да ураде тест самопроцјене.

Највеће гужве очекују се у периоду од 16.00 до 18.00 часова до када је и Кризни штаб апеловао да се српски држављани врате у земљу.