latinica  ћирилица
18/09/2020 |  19:17 ⇒ 19/09/2020 | 08:25 | Аутор: РТРС

Годишњица одбране западних граница Српске од хрватске агресије (ФОТО/ВИДЕО)

У Новом Граду и Козарској Дубици, служени су парастоси и положени вијенци, у знак сјећања на све жртве Хрватске агресије на Западнокрајишке општине, септембра 1995. године. Упркос надмоћнијем непријатељу, српске снаге, успјеле су извојевати побједу и одбранити становништво и огњишта. Све претрпљене неправде, Срби претварају у жељу за стабилнијом Републиком Српском, порука је српског члана Предсједништва БиХ из Козарске Дубице.
Козарска Дубица-обиљежавање - Фото: РТРС
Козарска Дубица-обиљежавањеФото: РТРС

Стотину шест српских жртава септембра 1995, међу којима је 56 цивила, резултат је Хрватске агресије на западнокрајишке општине. И након 25 година, жртве су непрежаљене.

- Изгубио сам комплетну породицу. Два малољетна сина и супругу. Међутим, до дан данас нико није одговарао за тај злочин - рекао је Драгутин Вукојевић из Новог Града.

Циљ елитних хрватских јединица био је јасан - попалити, убити и потпуно протјерати српско становништво са вјековних огњишта.

Фото: СРНА

- Међутим, захваљујући савјесном ставу, прије свега команде новоградских бригада, али и осталих на овом подручју, тај чин је спријечен - рекао је Мирослав Дрљача начелник општине Нови Град.

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић додао је да људи који су дали живот и цивили који су страдали, не смију бити заборављени.

- Млађе нараштаје морамо о овоме учити јер уколико не познајемо своју прошлост нећемо знати опстати у будућности - рекао је Рељић.

Дводневна борба завршена је 19. септембра – 1995. године, када су припадници Војске Републике Српске, потиснули, надмоћнијег хрватског агресора преко Уне и одбранили границе Српске.

Фото: СРНА

- Данас обиљежавамо једну побједу која је у суштини сачувала не само ове крајеве него сачувала и Републику Српску и присјећамо се свих оних који су херојски бранили и одбранили наше границе - навео је Душко Милуновић министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске.

Поруке мира које треба да обезбиједе развој, али и сјећања на страдале, из Козарске Дубице упутио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик. Нагласио је да за српске цивилне жртве тог кобног септембра, нико није одговарао.

Фото: СРНА

- С друге стране Срби су сатанизовани. За Србе је увијек било предодређено за Србе да буду криви да буду процесуирани, али то је нешто што морамо да живимо. Ми Срби смо овдје научили лекције, да управо то све те неправде које смо доживљавали претворимо у нашу жељу за што бољом и стабилнијом Републиком Српском па и данас и овај дан је управо то - рекао је Додик.

У дводневној хрватској агресији, насеља и градови претрпјели су велика разарања и штету. Према подацима општинских комисија, процијењена материјална штета у Новом Граду је виша од 83 милиона марака, у Костајници 40 милиона, док је штета у Козарској Дубици изнад 50 милиона марака.