latinica  ћирилица
18/09/2020 |  19:28 ⇒ 19/09/2020 | 08:48 | Аутор: РТРС

Дебевеца пријавио тужилац који ради на кривичној пријави против њега (ВИДЕО)

Поступајући тужилац, који ради на предмету по кривичној пријави против предсједника Суда БиХ Ранка Дебевеца, упутио је дисциплинску пријаву Канцеларији дисциплинског тужиоца Високог судског и тужилачког савјета, због непримјереног покушаја притиска и утицаја на предузимање тужилачких провјера у предмету који се води по кривичној пријави против њега.
Ранко Дебевец  (Фото:.sudbih.gov.ba) -
Ранко Дебевец (Фото:.sudbih.gov.ba)

Како се наводи у пријави, Дебевец је директно вршио притисак на тужиоца, покушавајући да заустави тужилачке провјере против њега.

Да би покушао да спријечи провођење тужилачких провјера, предсједник Суда БиХ Ранко Дебевец директно врши притисак на поступајућег тужиоца Тужилаштва БиХ, Ведрану Мијовић која ради на наведеном предмету, шаљући јој СМС поруке којима покушава да заустави или преусмјери ток тужилачких провјера навода кривичне пријаве против њега.

- Из наведених порука које ми је упутио изводи се јасан и недвосмислен закључак да је користећи се својим утицајем предсједника Суда БиХ дошао до сазнања да сам, као поступајући тужилац, упутила захтјеве ВСТС-у и МУП-у Кантона Сарајево, за доставу службених података којима располажу о њему (Ранку Дебевецу) - наведено је у пријави против Дебевеца.

У пријави, поступајући тужилац наводи и да јој се континуирано посредно, посредством колега, поручује да престане да истражује Дебевца, јер ће у супротном сносити посљедице. За нашу Телевизију, из Канцеларије дисциплинског тужиоца ВСТС-а је потврђено да је запримљена пријава против предсједника Суда БиХ Ранка Дебевеца.

- Канцеларија дисциплинског тужиоца може потврдити да је данас запримила притужбу наведеног подносиоца против носиоца правосудне функције из Вашег упита - потврђено је за РТРС из ВСТС.

Дебевец је недавно, током путовања у Шпанију користио пасош у којем је јасно наведено шпанско држављанство, на презиме Кавасон. Због тога би Дебевец могао остати без функције предсједника Суда БиХ. Поред тога, у Тужилаштву БиХ формиран је предмет против директора ОБА Османа Мехмедагића, који се доводи у везу с Дебевецом.

У кривичној пријави се наводи да се присност Мехмедагића и Дебевеца види из све чешћих захтјева ОБА за посебним истражним радњама, односно прислушкивањем углавном политичких противника СДА и лица која оспоравају Мехмедагићеву диплому, што му одобрава предсједник Суда.

Предсједник Суда БиХ није одговарао на наше позиве.