latinica  ћирилица
18/09/2020 |  19:33 ⇒ 19/09/2020 | 08:56 | Аутор: РТРС

Коначно почети са активностима у ЕП на одласку страних судија (ВИДЕО)

Након што је у нашем политичком магазину Печат парламентарац из Француске, Жили Лешанте, предлагач Резолуције о реформи Уставног суда БиХ, поручила да је структура Суда са страним судијама неприхватљива, званичници из Српске и представници у заједничким институцијама поручили су да би било важно да се у Европском парламенту усвоји Резолуција и коначно почну активности на одласку страних судија.
Европски парламент (фото: atlatszo.hu) -
Европски парламент (фото: atlatszo.hu)

Српски члан Предсједништва, Милорад Додик, захвалио je европским парламентарцима казавши да је та иницијатива добрa и за БиХ и да ће то једног схватити и Бошњаци.

Резолуција о реформи Уставног суда БиХ упућена је предсједнику Европског парламента.

Независно, хоће ли бити прослијеђена у парламентарну процедуру или не, већ је изазвала лавину ракција јер се први пут пред најважнијим политичким тијелом ЕУ оспорова постојање страних судија у Уставном суду.

Лешанте је навела: "Уставни суд БиХ у којем троје страних судија раде руку под руку са двоје бошњачких судија непрестано прегласавају судије Србе и Хрвате и ради на спровођењу бошњачке политичке агенде кршећи Анекс 4 Дејтонског мировног споразума."

 

Лешанте истиче да је циљ Резолуције подизање свијести јер европски парламентарци и не знају много Уставном суду БиХ и страним судијама: "Са страним судијама који сједе у Уставном суду, БиХ не може да оствари пуни суверенитет. Недемократски је оснаживати стране судије који немају одговорности према народима у БиХ. Оваква структура са страним судијама је неприхватљива. Због тога БиХ не може бити партнер за било какав озбиљан напредак на европском путу."

И у препорукама ЕУ за евентуални статус БиХ наводи се да треба ријешити статус страних судија.

Мада су још прије двије деценије требали да напусте Уставни суд упитно је када ће се то десити. Странци и бошњачке судије до сада су Српској оспорили грб, заставу, химну, из назива градова избрисали су одредницу Српско, њихов циљ данас много је опаснији по Републику Српску - истиче српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

- Нема нигдје на свијету да имају ту могућност и даје им се то право да креирају и пишу нова уставна рјешења. И зато ми је драго што чујем све више гласова који се томе опиру па и од ових људи у Европском парламенту. Ја сам захвалан парламентарцима који су то покренули, то су наши пријатељи - додаје Додик.

Добро је што се пажња Европског парламента скреће на проблем постојања страних судија у Уставном суду - сагласни су чланови Заједничке комисије за европске интеграције из Републике Српске.

Ако се усвоји, Резолуција остаје као трајан документ на који се Српска увијек може позвати.

- Било би изузетно значајно да се у ЕП усвоји ова Резолуција, значајно би било да чланови ЕП из сусједне Хрватске дају подршку и истовремено важно је скренути пажњу у ЕУ да није увијек у питању само једна страна која је у праву - нагласио је Лазар Продановић, члан Заједничке комисије ПС БиХ за европске интеграције.

Након проблематизовања останка страних судија, пред Европским парламентом отвора се још једна табу тема. Према нашим сазнањима, француска парламентарка Доминик Билде, иначе страначка колегица Жили Лашанте, упутиће посланичко питање највишим европским званичницима у којем тражи да се Република Српска третира на исти начин као тзв. Косово:"С обзиром на то да је ЕУ водила дијалог између Србије и Косова од 2011, да ли високи представник ЕУ за спољну и безбједносну политику сматра да је прикладно да се расправља и о статусу Републику Српске."

Иако су раније одбили да подрже закон о избацивању страних судија и било какву могућност повезивању статуса Републике Српске и тзв. Косова, бошњачки политичари нису реаговали на најављене иницијативе у Европском парламенту.

А њихово ћутање говори да су "погодиле" циљ.