latinica  ћирилица
18/09/2020 |  20:13 | Аутор: РТРС

Гацко: 22. међународни научни скуп историчара (ВИДЕО)

У оквиру "Ћоровићевих сусрета", у Гацку је почео 22. међународни научни скуп историчара. Окупио је историчаре и научне раднике из Републике Српске, Србије и Црне Горе.
Ћоровићеви сусрети историчара - Фото: РТРС
Ћоровићеви сусрети историчараФото: РТРС

Тема овогодишњег скупа је "Осам вијекова Светосавља у Херцеговини", а програм је редукован, у односу на претходне године, због пандемије вируса корона.

Научни скуп историчара једини је који ће бити одржан ове године, а значајан је утолико што је посвећен годишњици православља и светосавља у Херцеговини. Задатак је да подсјети на све димензије Светосавља, у ширем контексту науке, и да свједочи о непрекидном јединству српског културног, цивилизацијског, вјерског и црквеног простора.

- Осам вијекова Светосавља овдје је нарочито битно зато што ви имате паралелне идентитетске инжињеринге, који настоје да наше насљеђе негдје присвоје себи и све оно што упућује на шири контекст, елиминишу из српског правосдлавног насљеђа, да би о локалних идентитета начинили мале националне и културне идентитете - рекао је Дарко Ђого професор Богословије, Фоча

Током научног скупа, биће. представљено двадесет научних радова, који су ушли у Зборник, први пут штампан прије почетка скупа.

- Сваки научни скуп до сада има зборник и могли бисмо рећи да је то права мала библиотека, у којој се може наћи преко петсто педесет имена историчара широм српских простора и земаља у окружењу - навео је Радомир Вучковић предсједник СПКД Просвјета, Гацко

Овогодишњи добитник награде "Владимир Ћоровић", за историографију, је академик Момчило Спремић, из Београда. Због пандемије, награда ће му бити накнадно уручена.

- Момчило Спремић спада у плејаду великих српских историчара, који су обиљежили другу половину двадесетог вијека, и Жири је сматрао да Момчило Спремић заслужује ово признање за цјелокупно животно дјело - истакао је Драга Мастиловић  предсједник Научног одбора и предсједник Жирија Ћоровићеве награде.

Због пандемије вируса корона, септембарски термин Ћоровићевих сусрета писаца у Билећи је одгођен. Награда "Светозар Ћоровић" накнадно ће бити уручена приповједачу Миладину Ћулафићу, за збирку приповиједака под називом “Преко границе и друге приче“.