latinica  ћирилица
18/09/2020 |  20:14 ⇒ 20:17 | Аутор: СРНА

Гашић: Tражимо начин како да опстане туризам у условима пандемије

Са Међународне конференције туризма "Бањалука 2020", која је због епидемиолошке ситуације одржана онлајн, поручено је да је циљ скупа утврђивање ефеката пандемије вируса корона на туризам и на који начин се негативне посљедице могу превазићи.
Сузана Гашић (фото: banjaluka.net) -
Сузана Гашић (фото: banjaluka.net)

Министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић изјавила је да је туризам једна од грана привреде која је највише погођена пандемијом вируса корона.

- Српска се суочава са великим мањком страних туриста, међутим тражимо алтернативне начине и могућности, како да подржимо наш туризам и опстанемо у овим условима - рекла је Гашићева.

Она је додала да је циљ да се пронађу начини како да се криза превазиђе и који су то обрасци понашања када је ријеч о туристима.

- Циљ је да се Српска учини сигурним окружењем за све будуће туристе. Не знамо шта нас очекује у будућности. Надамо се да ће се ситуација стабилизовати, али ако се то не деси желимо бити спремни - рекла је Гашићева.

Директор Туристичке организације Бањалука Ирена Радојевић каже да је туризам у Бањалуци претрпио велики удар, јер је смањен број долазака туриста.

- Али, на све начине се боримо да Бањалуку прикажемо у региону и Европи као једну од дестинација које су биле и остале пожељне - рекла је Радојевићева.

Начелник Одјељења за културу, туризам и социјалну политику града Бањалука Невен Станић навео је да се Бањалука прва одважила да организује једну овакву конференцију о посљедицама пандемије вируса корона на туризам и како да се туризам врати "на старе стазе славе".