latinica  ћирилица
18/09/2020 |  20:55 ⇒ 20:56 | Аутор: banjaluka.net

Предсједник Суда БиХ Ранко Дебевец пријетио тужиоцу Ведрани Мијовић

Тужилац Тужилаштва БиХ Ведрана Мијовић је Уред дисциплинског тужиоца ВСТВ обавијестила о догађају из јуна ове године, односно о порукама које је добила од предсједника Суда БиХ Ранка Дебевца, наводећи да јој је пријетио, пише Raport.ba.
Дебевец пријетио тужиоцу Ведрани Мијовић (фото: banjaluka.net) -
Дебевец пријетио тужиоцу Ведрани Мијовић (фото: banjaluka.net)

Мијовић је поступајући тужилац који ради на предмету по кривичној пријави против предсједника Суда БиХ Ранка Дебевеца у којој се наводи више кривичних дјела по којима су формирани тужилачки предмети те се проводе провјере навода кривичне пријаве, о чему је Raport.ba већ писао.

У пријави се наводи да Ранко Дебевец има двојни идентитет у Шпанији (о чему је Raport.ba такођер писао) под именом Ранко Дебевец Кавасон.

Поред тога, у пријави се истиче да је Дебевец незаконито запошљавао приправнике те да је на сумњив начин добио Мерцедеса А класе из ауто куће породице Лијановић.

Тужилац у пријави УДТ-у против Дебевца каже да јој је, након што је узела предмет у рад и започела провјеру навода из пријаве, Дебевец са свог мобилног телефона путем апликације Сигнал упутио поруке у намјери да је спријечи у провјери навода из анонимне пријаве.

- Из наведених порука које ми је упутио се изводи јасан и недвосмислен закључак да је користећи се својим утицајем предсједника Суда БиХ дошао до сазнања да сам као поступајући тужилац упутила захтјеве ВСТВ и МУП Кантона Сарајево за доставу службених података којима располаже о њему. Увидом путем ТЦМС система, видљиво је да ми је Ранко Дебевец контактирао (прву поруку је послао 11.6. 2020., а затим ме позвао 25. 6., те након што му нисам одговорила на позив, послао је поруку), а све након што сам упутила захтјеве ВСТВ и МУП Кантона Сарајево. Такође ми све до данас посредно преко колега поручује да престанем истраживати јер ћу у супротном сносити посљедице - написала је Мијовић у пријави.

Иако је Дебевец у медијима негирао да је слао пријетеће поруке, Raport.ba ексклузивно, без интервенција, објављује садржај порука која је 11., 25. и 26. јуна предсједник Суда БиХ слао тужиоцу Мијовић

11.јуни – 14,59 часова: Ведрана, чујем да тражиш увид у мој ЦМС налог и досије. Који су ту разлози?

25.јуни – 16,27 часова: Дебевец зове Мијовић, која му не одговара

25.јуни – 15,18 часова: Хвала ти Ведрана на МУПУ КС И ТЕРОРИЗИРАЊУ И ПРОВЈЕРАВАЊУ ЖЕНЕ КОЈА ВЕЗЕ СА ЛИЈАНОВИЋИМА НЕМА, НИТИ КУПОВИНОМ МАЛОГ МЕРЦЕДЕСА ОД ЊИХ. ПОЗДРАВИ ГОРДАНУ. РАДИТЕ НЕЗАКОНИТЕ СТВАРИ ТОТАЛНО КОЈЕ НЕМАЈУ УПОРИШТА НИ У ЈЕДНОМ ЗАКОНУ.

25.јуни – 15,21 часова: Изузимате документацију и истражујете људе који везе уопште с том причом немају. Тражите од суда наредбе.

25.јуни – 16,38: Нека суд одобри изузимање документације ако постоји основ сумње да сам ја криминалац.