latinica  ћирилица
19/09/2020 |  08:48 ⇒ 09:55 | Аутор: СРНА

Голић: Хитно усвојити одлуку о изради зонинг плана подручја посебне намјене за аеродром

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић изјавила је Срни да је утврђен приједлог одлуке којом се прописује израда зонинг плана подручја посебне намјене Аеродром Требиње по скраћеном поступку, који ће чинити основ за спровођење потребних процедура у вези са изградњом аеродрома, прије свега за експропријацију, односно прибављање потребног земљишта за изградњу.
Сребренка Голић - Фото: РТРС
Сребренка ГолићФото: РТРС

 Образлажући зашто се Народној скупштини Републике Српске предлаже доношење ове одлуке по хитном поступку, Голићева је рекла да је то неопходно како би се на вријеме створили предуслови за благовремену реализацију овако сложеног пројекта, односно да би се што прије израдио и усвојио плански документ и тиме спријечило помјерање постављених рокова за изградњу аеродрома.

- Неусвајањем одлуке не би био створен основ за рјешавање имовинскоправних односа, онемогућило би се издавање грађевинске дозволе, што би за посљедицу имало наношење штете Републици Српској и немогућност реализације стратешког пројекта, те је у вези с тим оправдана хитност у поступку доношења ове одлуке - указала је Голићева.

Она је напоменула да први корак у реализацији пројекта изградње аеродрома Требиње представља доношење одговарајућег спроведбеног документа просторног уређења за локацију аеродрома удаљену 14 километара од центра насеља.

- Подручје за које ће се радити наведени плански акт је површине око 1.234 хектара и захвата шире подручје насеља Хум, Талежа и Церовац - додала је Голићева.

Према њеним ријечима, аеродром у Требињу је инфраструктурни објекат од великог интереса за Републику Српску, па ће повезивање овог дијела Српске авио-саобраћајем са аеродромима у Србији и Европи имати позитиван ефекат на привредни, културни, економски и туристички развој и омогућити ефикасније и економичније пословање привредних субјеката и повезаност становништва Требиња и Херцеговине.

- Запошљавање радника на аеродрому је, такође, један од додатних бенефита изградње овог аеродрома. Изградња аеродрома ће појачати и саобраћајну повезаност Републике Српске са земљама у окружењу, као и бољу повезаност источног и западног дијела територије Републике Српске - оцијенила је Голићева.

Она је подсјетила да се привредно друштво Аеродром Требиње обратило Министарству са иницијативом за покретање поступка израде зонинг плана, те да је највишим стратешким документом просторног уређења Републике Српске, односно измјенама и допунама Просторног плана Републике Српске до 2025. године, предвиђена изградња аеродрома на подручју града Требиње, чиме је утврђено постојање општег интереса за реализацију овог пројекта.

- Аеродром Требиње је планом одређен као општи, стратешки интерес Републике Српске и његова изградња представља један од постављених, оперативних циљева ваздушног транспорта - констатовала је Голићева.