latinica  ћирилица
19/09/2020 |  09:19 ⇒ 13:08 | Аутор: СРНА

Рекордна година за пољопривредну производњу у Српској

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић истакао је да Српска од настанка није имала тако добре приносе у пољопривредној производњи као што је то ове године.
Пољопривреда - Фото: РТРС
ПољопривредаФото: РТРС

Пашалић је у интервјуу Срни подсјетио да су просјечни приноси пшенице били до рекордних седам тона по хектару, те да се рекордан род очекује и у предстојећој жетви кукуруза, који је као најважнија пољопривредна култура у Српској засијан на 130.000 хектара.

- Ове године смо имали јако успјешну производњу. Сјећам се да сам почетком марта разговарао са сарадницима и да сам рекао да нам је циљ да Република Српска произведе што је могуће више хране. То се заиста и десило - рекао је Пашалић.

Нагласио је да је то дјелимично посљедица добрих услова за производњу, али и добрих мјера Владе, која је набавком сјетвених пакета, те обезбјеђивањем регресираног дизела за 7,5 милиона КМ, повећала обим сјетве.

- Осим свега наведеног имали смо и сјајно дејствовање противградне превентиве, због чега је било нешто мало штета од града, много мање него рецимо у Хрватској и Србији, тако да смо успјели да заштитимо те усјеве у највећој могућој мјери - напоменуо је Пашалић.

Пашалић је нагласио да Министарство редовно исплаћује подстицаје и да ће тако и остати.

- Наши произвођачи млијека сваког првог у мјесецу имају премију на рачунима. Ми смо до сада исплатили готово половину обавеза из ове године, све обавезе из ранијих година су плаћене, а очекујем да наредних дана исплатимо пет милиона КМ из Компензационог фонда за механизацију, односно за капиталне инвестиције у пољопривреди - истакао је Пашалић.

Он је поручио да ликвидност буџета Републике није угрожена, а самим тим ни динамика исплате пољопривредних подстицаја.

- У овој години аграрни буџет је 75 милиона КМ. Имали смо додатних 10 милиона КМ из Компензационог фонда, али и интервенцију за набавку сјетвених пакета, гдје смо уложили два милиона КМ за поврће и пола милиона КМ за соју. Тиме смо, без обзира на кризну ситуацију изазвану пандемијом, повећали издвајања за пољопривреду у овој години - рекао је Пашалић.

Пашалић је додао да је буџет за наредну годину у припреми, те да са сигурношћу може да каже да средства за аграр неће бити мања него што су ове године.

Пашалић је истакао да би интервентни откуп јунади и товних свиња, за који је Влада Републике Српске издвојила три милиона КМ из Компензационог фонда, могао да буде завршен до половине октобра.

- До данас је откупљено око 2.100 бикова и 8.000 утовљених свиња. Тај откуп у свињогојству иде много брже и много је већа заинтересованост месопрерађивача за месо свиња него за месо јунади - навео је Пашалић.

Он сматра да је ово изузетно добра мјера, којом се релаксира стање на тржишту.

- Ми овим, наравно, не рјешавамо проблем са вишком меса, али смо интервенисали да бисмо заштитили наше произвођаче, као што смо то радили крајем прошле и почетком ове године када смо са два милиона КМ интервенисали у откупу јунећег меса због прекида извоза меса у Турску - објаснио је Пашалић.

Када је ријеч о поновном успостављању извоза јунећег меса у Турску, Пашалић је подсјетио да прерађивачи морају да испуне одређене услове, као што је халал стандард, те да је принцип рада такав да Турска шаље своје ветеринаре и ветеринарске инспекторе у клаонице да контролишу процес клања.

- Тренутно у Српској услове испуњава предузеће ЗП комерц из Бијељине. Они су већ испоручили прве количине јунећег меса у Турску. Када сам обилазио ову фирму и разговарао са ветеринарима из Турске видио сам да су задовољни условима у којима се ради и квалитетом меса - напоменуо је Пашалић.

Према његовим ријечима, то је посао који се договара и контролише на нивоу БиХ, а извозне квоте су око 3.000 тона јунећег меса.

Пашалић је навео да министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, заједно са ентитетским министрима, ради на томе да се излобирају веће квоте за извоз меса, те да би ускоро требало доћи до посјете Турској и разговора са тамошњим министром пољопривреде баш о овом питању.

Пашалић је подсјетио да је Министарство интервенисало и када је ријеч о откупу поврћа, јер је било јасно да постоје тржишни вишкови.

- Нисмо жељели да то пропада, тако да смо издвојили два милиона КМ из Компензационог фонда и расписали јавни позив на који се јавило неколико наших компанија које врше прераду поврћа. Договорили смо да за сваки килограм откупљеног поврћа преко њиховог редовног плана, Министарство плати десет фенинга, не само за килограм прерађеног, него и за килограм извезеног поврћа - рекао је Пашалић.

Он је додао да је до сада откупљено нешто мање од 3.000 тона, те да се први пут десило да је "Сава Семберија" откупила већу количину поврћа из Лијевче поља, око 300 тона.

Говорећи о помоћи пољопривреди у Српској, Пашалић је рекао да је циљ Министарства да направи заокрет у подстицајној политици и да више подстиче капиталне инвестиције, што подразумијева инвестиције у набавку трактора, механизације, изградњу нових стаја, система за наводњавање и друго.

Пашалић је појаснио да је Министарство од прошле године обезбиједило да сви произвођачи који желе да инвестирају и који се обрате овом ресору имају фиксни подстицај од 30 одсто.

То значи, каже Пашалић, да ако у нешто инвестира 100.000 КМ, Министарство на рачун произвођача уплаћује 30.000 КМ.

- Ове године смо планирали око 8,2 милиона КМ за капиталне инвестиције, а добили смо захтјеве за 14 милиона КМ. Тада смо дошли у ситуацију да одбијемо један број произвођача и управо је поменутих пет милиона КМ из Компензационог фонда допринијело да свим произвођачима изађемо у сусрет, а њих је око 1.450 - навео је Пашалић.

Он је додао да је највише захтјева било за набавку трактора и прикључака, те да су сви одобрени.

- Ако кажем да је за набавку нових трактора било 250 захтјева и 700 захтјева за набавку прикључака, то је за Републику Српску много. Ако наставимо са оваквим мјерама, у наредних пар година можемо значајно да обновимо механизацију и направимо важан искорак када је у питању тај сегмент - објаснио је Пашалић.

Према његовим ријечима, када произвођач има добру и исправну механизацију троши мање горива и времена, учинак рада је бољи, што све утиче на конкурентност и пад трошкова производње.

Говорећи о ситуацији у "Шумама Републике Српске", Пашалић је нагласио да је ово предузеће, за разлику од ранијих година, у првих шест мјесеци ове године пословало позитивно са добити од 1.400.000 КМ.

- Далеко од тога да смо у потпуности задовољни стањем у Шумама, али има напретка. Сарадња између управе јавног предузећа и Министарства је више него добра и све проблеме рјешавамо заједно. Има газдинстава која биљеже минусе, али је много већи број оних који су у добитку - рекао је Пашалић.

Он је истакао да наредне године очекује завршетак израде информационог система који ће пружити могућност да се прати ситуација у "Шумама".

- Тиме ћемо моћи да пратимо сваки трупац. Очекујемо да ћемо стабилизовати ситуацију у Шумама, јер је то огроман ресурс Републике Српске и морамо да обезбиједимо да тај ресурс буде на прави начин кориштен, да се обим сјече не повећава, односно да буде у сразмјери са прирастом, што се сада и дешава - каже Пашалић.

Ресорни министар је објаснио да је ова година била захвална у смислу услова за сјечу, јер није било јаке зиме и сва шумска газдинства су радила континуирано.

- Захваљујући одлуци Владе којом је омогућено да купци одгођено плаћају преузете дрвне сортименте, није дошло до заустављања сјече ни у периоду пандемије - подсјетио је Пашалић.

Он је додао да је до овог тренутка извршење плана сјече 97 одсто, а реализовано је 90 одсто плана продаје.

- То су веома добри показатељи и уколико не би било неких екстремно лоших услова у октобру и новембру `Шуме` ће остварити свој план рада за ову годину - рекао је Пашалић.