latinica  ћирилица
19/09/2020 |  09:27 | Аутор: СРНА

Песков: Превише апсурдних неподударности

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да постоји превише апсурдних неподударности у случају наводног тровања руског блогера Алексеја Наваљног да би неко у то повјеровао.
Дмитриј Песков (Фото: Sputnik/Sergey Guneev) -
Дмитриј Песков (Фото: Sputnik/Sergey Guneev)

- Превише овдје има апсурдности да би неко у то само тако повјеровао, тако да ми ником не вјерујемо на ријеч - рекао је Песков новинарима.

Коментаришући информације да су трагови агенса "новичока" пронађени на боци у хотелској соби Навалног, Песков је рекао да се то не може објаснити.

- Та боца, ако је постојала, потиче или из Њемачке или некод другог мјеста - рекао је Песков.

Према његовим ријечима, то значи да је предмет који би могао да послужи као доказ тровања однијет, те се поставља питање зашто.

Песков је додао да руски стручњаци не могу ништа да кажу јер они нису имали прилике да сами анализирају ту боцу.

Портпарол Кремља је истакао, позивајући на експерте токсикологе, да ако је таква боца са траговима нервног агенса икада постојала мало је вјероватно да ју је неко могао негдје однијети, јер за то није било времена, пренио је ТАСС.

- Апсурдност и број питања у вези са овим случајем расту из дана у дан. Једино што би могло да донекле да расвијетли овај случај јесте подјела информација, размјена биолошког материјала, доказа, као и заједнички рад љекара и других експерата који би анализирали ситуацију - рекао је Песков.

Он је рекао да би предсједник одмах био обавијештен да су на територији Русије било гдје пронађени трагови хемијског оружја.

- То би било практично ванредно стање, а нама су само рекли "трагови новичока пронађени су на боци" - рекао је Песков.

Он је додао да би, да је било трагова агенса, онда још неке особе дошле у додир са тим и то би се знало.

- То је једноставно потпуно у супротности са закључцима експерата. Ако је боца постојала зашто је однијета? Или неко не жели да се проведе истрага - рекао је Песков.