latinica  ћирилица
19/09/2020 |  10:18 ⇒ 11:13 | Аутор: СРНА

Савчић: Влада безусловно прихватила да се побољша статус бораца

Предсједник Борачке организације Републике српске Миломир Савчић изјавио је да су представници Владе Српске безусловно прихватили сва три приједлога ове организације да се побољшања статус и положај незапослених демобилисаних бораца, као и да ће незапослени борци добијати додатак од око 70 КМ мјесечно.
Миломир Савчић - Фото: nezavisne novine
Миломир СавчићФото: nezavisne novine

Савчић је навео да ће висина накнаде зависити од броја мјесеци проведених у зони борбених дејстава.

Он је подсјетио да је Предсједништво БОРС-а у мају донијело одлуку да се пред Владу Српске изађе са захтјевом да се незапосленим борцима обезбиједе редовна мјесечна примања у висини мјесечног борачког додатка, што је прихваћено без проблема.

- Речено нам је да се за тај број људи могу обезбиједити примања, али су од нас тражене гаранције да се ради заиста о око 7.900 људи, да се не би касније испоставило да је тај број вишеструко већи - појаснио је Савчић за "Глас Српске".

Савчић је истакао да је прихваћен и приједлог да се висина средстава за самозапошљавање незапослених бораца подигне са 7.000 на 10.000 КМ, као и да се водило рачуна о незапосленим борцима којима је урушено здравље и нису у стању да раде, па ће се радити одређена социјална карта да би били идентификовани.

Он је потврдио да је са представницима Владе Српске разговарао и на који начин помоћи бившим припадницима Министарства унутрашњих послова Српске и Војске Српске који су ухапшени под оптужбом за ратне злочине.

Према процјени БОРС-а, додао је, сваком оптуженом је за излазак на једно рочиште потребно око 200 КМ и то под условом да има адвоката по службеној дужности кога плаћа суд.

- Пошто се просјечно два пута мјесечно иде на рочишта, тражили смо да се финансијски помогне тим људима и закључак је да ће се одређена средства доставити Републичком центру за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих преко кога ће се помагати одбрана оптужених - нагласио је Савчић.

Он је напоменуо да је Борачка организација на услузи свим оптуженима за ратне злочине када је ријеч о пружању правне помоћи, те истакао да је проблем што већина тражи само новчану помоћ.

- Мисле да ће тиме ријешити све, чак и када им се даје неки документ који може допринијети њиховом директном ослобађању, али већина оптужених то, нажалост, не разумије - рекао је Савчић.