latinica  ћирилица
19/09/2020 |  13:26 ⇒ 16:54 | Аутор: РТС

Српски "Панцир" први пут гађао циљеве на земљи, а "Пасарс" у ваздуху (ФОТО/ВИДЕО)

Припадници 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства извели су на "Пасуљанским ливадама" гађање из артиљеријско-ракетних система "Пасарс" и "Панцир С1". То је дио припреме за велику вјежбу коју ће Војска Србије извести у октобру, рекао је министар одбране Србије Александар Вулин.
Гађање циљева из система ПАСАРС и Панцир С1 (фото: mod.gov.rs) -
Гађање циљева из система ПАСАРС и Панцир С1 (фото: mod.gov.rs)

Министар одбране Александар Вулин и заменик начелника Генералштаба генерал-мајор Петар Цветковић присуствовали су гађању циљева из артиљеријско-ракетних система "Пасарс" и "Панцир С1".

Вулин је истакао да се Војска Србије свакодневно припрема, вјежба и обучава и користи нова средства која има, као што су један од најсавременијих система противваздухопловне одбране – "Панцир", али исто тако и систем домаће производње – "Пасарс".

Гађање циљева из система ПАСАРС и Панцир С1 (фото: mod.gov.rs)

- Ми се припремамо и вјежбамо, и то је посао војске, али ово што сте данас видјели је за нас од посебног значаја, јер је ово први пут да "Панцир" гађа по циљевима на земљи, а нулта серија "Пасарса" по циљевима у ваздуху. Такође, ово је дио наше припреме за велику вјежбу коју ћемо извести у октобру и гдје ћемо приказати све способности које је Војска Србије успјела до сада да постигне - нагласио је Вулин.

Гађању су присуствовали и помоћник министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић, командант РВ и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић, замјеник команданта Копнене војске бригадни генерал Владета Балтић, начелник Управе за развој и опремање Генералштаба бригадни генерал Милан Поповић, командант 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства бригадни генерал Тиосав Јанковић.

Противавионски самоходни артиљеријско-ракетни систем "Пасарс" намјењен је за заштиту копнених јединица Војске Србије, првенствено оклопно-механизованих и артиљеријско-ракетних јединица током извођења борбених дејстава, као и одбрану важних објеката и инсталација од дејства из ваздушног простора.

Гађање циљева из система ПАСАРС и Панцир С1 (фото: mod.gov.rs)

Тај систем ефикасан је у борби против беспилотних летјелица, борбених хеликоптера, крстарећих ракета, нисколетећих авиона, као и за дејства по циљевима на земљи и води.