latinica  ћирилица
19/09/2020 |  13:54 ⇒ 14:07 | Аутор: sputniknews.com

Први пут у историји: Русија посједује оружје које нема пандан у свијету

Први пут у својој историји Русија посједује најсавременије оружје које нема пандан у свијету, саопштио је руски предсједник Владимир Путин током видео-конференције са конструктором хиперзвучне ракете "Авангард".
Авангард (фото:Ministry of Defence of the Russian Federation) -
Авангард (фото:Ministry of Defence of the Russian Federation)

- Деценијама смо били они који сустижу друге, то се односи и на атомско, нуклеарно оружје, затим стратешку авијацију дугог домета, а затим и ракетну интерконтиненталну технику - рекао је Путин.

По његовим ријечима, "то је увек стављало државу у врло сложен и чак опасан положај".

- Било је тренутака када су нам пријетили, а ми нисмо имали чиме да одговоримо. То је било очигледно, опасно нарушавање стратешке безбједности - признао је предсједник.

- Сада, први пут у нашој историји, Русија посједује најсавременије типове оружја који вишеструко превазилазе по снази, брзини, прецизности све постојеће оружје. Такво оружје нема нико у свијету. У сваком случају, не за сада - нагласио је Путин.

Руски лидер је саопштио да је Русија морала да направи хиперзвучно оружје након изласка САД из Споразума о противракетној одбрани.

- Излазак САД из Споразума о противракетној одбрани 2002. године натјерало је Русију да почне да ради на хиперзвучном оружју. Ми смо морали да направимо то оружје као одговор на распоређивање америчког система ПРО који би у перспективи могао, фактички, да неутралише наш нуклеарни потенцијал - рекао је Путин.

Путин је први пут саопштио име конструктора руске хиперзвучне ракете - у питању је управо Герберт Јефремов. Он је награђен орденом Андреја Првозваног. Он је упоредио рад на "Авангарду" са нуклеарним и космичким пројектом СССР-а.