latinica  ћирилица
19/09/2020 |  14:22 ⇒ 14:45 | Аутор: АТВ

Ово су чињенице у случају предсједника Суда БиХ Ранка Дебевеца

Пропагандна машинерија директора ОБА БиХ Османа Мехмедагића званог Осмица започела је медијску одбрану предсједника Суда БиХ Ранка Дебевеца. Циљ је дубоко компромитованог Дебевеца представити професионалцем и особом која се није огријешила о судску етику упркос томе што све чињенице говоре другачије, пише портал pressmedia.ba, преноси АТВ.
Ранко Дебевец - Фото: dnevni avaz
Ранко ДебевецФото: dnevni avaz

Јавна је тајна да је предсједник Суда БиХ Ранко Дебевец под контролом директора ОБА БиХ Османа Мехмедагића. Управо је предсједник Суда БиХ гарант Мехмедагићу да је заштићен од евентуалног кривичног прогона због злоупотребе положаја и кривотворења диплома док је на другој страни директор ОБА БиХ увјерио Дебевеца како ће омогућити уз подршку СДА његов останак на челу Суда БиХ упркос свим аферама и злоупотребама које се вежу за његово име, истиче се у тексту портала pressmedia.ba.

Дебљи крај у свему највјероватније ће извући сам Дебевец јер ко год да је "трговао" с Османом Мехмедагићем није завршио славно. И то не из разлога што постоје неке мрачне силе које уништавају људе око Мехмедагића већ због тога што директор ОБА-е не преза од тога да у домен незаконитости увуче било кога, а све како би заштитио самог себе, истиче се у тексту.

Једино обећање које Мехмедагић може испунити јесте да ће медији под његовом контролом писати афирмативне текстове о предсједнику Суда БиХ и на тај начин покушати створити слику како су Мехмедагић и Дебевец честите и поштене особе којим зле силе подмећу јер постојност Суда БиХ и ОБА БиХ зависи о томе хоће ли њих двојица управљати ови важним институцијама. Ако су се државне институције након толико година владавине СДА свеле на то да њихов опстанак зависи искључиво о два имена онда се БиХ налази у озбиљном проблему, наглашава се у тексту који је објавио портал pressmedia.ba.

Не постоји ништа што пропагандна машинерија у понашању Ранка Дебевеца и Османа Мехмедагића није спреман банализовати, релатизовати и оправдати те сваку скандалозну информацију о њима подвести под руско-српско-хрватску офанзиву на институције БиХ. Свака рационална особа у проблемима сагледава прво своје грешке и анализира чињенично стање. А чињенично стање је да у Закону о ОБА БиХ пише како директор ОБА БиХ мора имати факултетску диплому. Управо на том закону, како је недавно изјавила замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ Бисера Турковић (СДА), радиле су ни мање, а ни више него Сједињене Америчке Државе (САД), пише у тексту.

- Изразито негативно мишљење о интелигенцији грађана БиХ мора се имати уколико се и поред свих чињеница које доказују супротно Мехмедагић и Дебевец представљају часним и поштеним особама. Јер управо они, својим незаконитим поступањем, наносе највећу штету опстајности институција БиХ и шаљу поруку како институције државе нису важне већ искључиво појединци - истиче се у тексту портала pressmedia.ba.

Чињенице, како пише портал pressmedia.ba, везане за предсједника Суда БиХ Ранка Дебевеца су такве какве јесу и треба их изнијети без икаквог уљепшавања или покушаја дискредитације Дебевеца, а чињенице су сљедеће:

Портал pressmedia.ba пише да је тужилац Тужилаштва БиХ која ради на предмету у којем је пријављен Ранко Дебевец јуче поднијела дисциплинске пријаве против Ранка Дебевеца.

Овај портал у тексту редом и нумерички износи, како се наводи, чињенице.

1. Ранко Дебевец је пријављен Тужилаштву БиХ због више кривичних дјела, поводом чега је у Тужилаштву БИХ (како је то по закону и редовна пракса) формиран предмет те се врше провјере навода те пријаве.

2. Предметом је задужена тужилац Тужилаштва БиХ Ведрана Мијовић, која врши провјеру навода пријаве у предмету у којем је пријављен Дебевец.

3. Ранко Дебевец је судија и предсједник Суда БиХ, који као такав у складу са Законом о ВСТС-у и Кодексом судијске етике мора да се суyдржи од било каквог интервенисања, сугерисања, распитивања и коментарисања тужиоца који се бави било којим предметом, а посебно предметом у којем је тај предсједник суда пријављен.

4. Тужилаштво свој посао морао радити једнако у односу на све грађане који су пријављено па и ако су питању судије, тужиоци, предсједници судова и тако даље, како би се обезбједила независност у поступању.

5. Предсједник Суда БиХ користи своју позицију и ауторитет предсједника Суда БиХ, своја познанства која има као предсједник Суда БиХ да би прво сазнао шта то ради Тужилаштво БиХ у предмету у којем је он пријављени, затим тражи објашњења од тужиоца који ради на предмету у којем је он пријављени, коментарише предузете радње од стране тужиоца, сугерише тужиоцу кога да испитује, а кога да не испитује, шта да истражује, а шта да не истражује, сугерише тужиоцу на који начин да спроводи истражне радње. Све су то поступци предсједника суда строго забрањени Законом о ВСТС-у БиХ и Кодексом судијске етике.

6. Према Закону о кривичном поступку БиХ и Закону о Тужилаштву БиХ изричито је прописано да су све институције и органи у БиХ дужни да сарађују са Тужилаштвом БиХ у вршењу провјера.

7. Увид у податке из службене евиденције институција и органа у БиХ мора се омогућити Тужилаштву БиХ на његов захтјев без било каквог претходног судског одобрења.

8. Чак уколико Тужилаштво БиХ хипотетички начини некакву процедуралну грешку у предмету у којем је пријављен предсједник Суда БиХ, предсједник Суда БиХ не смије на ту грешку указивати ванинституционалним и ванпроцесним методама и средствима, него као и сви други грађани искључиво путем механизма редовних правних средстава у за то предвиђеној процедури.

9. Сходно свему наведеном, потпуно је јасно, на основу ових стварних чињеница, да је предсједник Суда БиХ, искористио свој положај и ауторитет предсједника Суда БиХ, познанства која има као предсједник Суда БиХ да би ванинституционалним и ванпроцесним методама, контактима и средствима покушао да утјече на ток и врсту провјера које Тужилаштво БиХ предузима у предмету у којем је поднесена кривична пријава против њега.

Сходно томе, наводи се у тексту портала pressmedia.baм на више начина је у најмању руку починио тешки дисциплински прекршај, поступајући потпуно супротно Закону о ВСТС-у БиХ и Кодексу судијаке етике, што је без ичега другог прекршај који га чини недостојним функције предсједника Суда БиХ и због чега би сваки други судија у БиХ био разрјешен функције.

- Непријављени други идентитет и друго држављанство предсједника Суда БиХ којег не знамо како да ословимо, односно да ли говоримо о Ранку Дебевецу држављанину БиХ или Ранку Дебевецу Кавасону држављанину Краљевине Шпаније. Кренимо редом и нумерички с изношењем чињеница - наглашава се у тексту објављеном на порталу pressmedia.ba.

1. Лично име сваког човјека чини његову основну идентификацију у друштву, а састоји се од двије, три или више ријечи које у својој цјелини представљају лично име човјека.

2. Предсједник Суда БиХ има два лична имена, једно се састоји од двије ријечи (Ранко Дебевец) држављанин БиХ, док се друго лично име састоји од три ријечи (Ранко Дебевец Кавасон), држављанин Краљевине Шпаније.

3. Предсједник Суда БиХ се активно користи са оба лична имена према властитом избору, једним личним именом од двије ријечи (Ранко Дебевец, држављанин БиХ) се користи у БиХ када аплицира и обавља функцију предсједника Суда БиХ, док се другим именом састављеном од три ријечи (Ранко Дебевец Кавасон, држављанин Шпаније) користи на неким од својих путовања ван БиХ. Из БиХ излази и улази у Републику Србију као Ранко Дебевец, држављанин БиХ, из Републике Србије излази и у Краљевину Шпанију улази као Ранко Дебевец Кавасон, држављанин Шпаније. Овдје је важно истаћи да Ранко Дебевец нема проблем с "двојним држављанством" већ да се његов проблем зове "двојни идентитет".

4. Свако апликант за позицију судије и тужиоца дужан је тачно истинито и потпуно попунити апликацију на конкурсима за те позиције, у супротном чини тежак дисциплински прекршај. Тежак зато што не застарјева као други прекршаји те због тога што је санкција за тај прекршај скоро сигурно разрјешење.

5. Предсједник Суда БиХ (којег не знамо како да ословимо личним именом) је имао прилику у више апликација укључујући и задњу из 2016. године за предсједника Суда БиХ, да у рубрици "лично име" наведе сва лична имена која посједује, те у рубрици "држављанство" сва држављанства која посједује и тако упозна ВСТС и органе државе БиХ са свим идентитима којима раполаже и користи се, али то ниједном није учинио.

- Све ово су чињенице о којима вас неће упознати пропагандни центри који покушавају на све начине оправдати срамно понашање предсједника Суда БиХ - закључује се у тексту портала pressmedia.ba.