latinica  ћирилица
19/09/2020 |  14:36 | Аутор: СРНА

Ђурић: Српски манастири доказ чији су Косово и Метохија

Српски средњовјековни манастири најбољи су доказ чији су Косово и Метохија, а сваки тврдоглави покушаји фалсификатора историје да их отму осуђени су на пропаст, поручио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.
Марко Ђурић - Фото: РТРС
Марко ЂурићФото: РТРС

Ђурић је рекао да су српски средњовјековни манастири тврђава српства на Косову и Метохији, јер су својим постојањем необориви доказ чија је то земља била и каква је серија злочина, протјеривања, исламизирања и асимилације довела до садашње етничке структуре на Косову и Метохији.

Он је истакао да су тврдоглави покушаји ревизиониста и фалсификатора историје да извртањем чињеница отму српско средњовјековно културно и духовно насљеђе на Косову и Метохији осуђени на пропаст, јер нема ниједног материјалног доказа нити методолошког конструкта којим се може доказати да нису српски.

- Заиста, прије српског културног и духовног наслеђа на Косову и Метохији је постојала ромејска односно византијска култура, а прије ње и неке друге културе, само што Албанаца ту није било - истакао је Ђурић.

Он је подсјетио да повеље српских манастира на Косову и Метохији недвосмислено потврђују ко је био њихов ктитор и покровитељ, а пописи имена у повељама свједоче да је у метосима живјело искључиво српско становништво, уз статистички занемарљиво присуство других етничких група, саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

Ђурић је указао да је српска културна баштина немањићког периода досегла толико високе домете да је данас заслужено дио свјетске културне баштине, а да Албанци, уколико желе да и њихова култура једнога дана досегне тај ниво, треба на њој да раде, а не да манифестују некултуру присвајајући туђе.

- Не мислим да су Албанци, због тога што на Косову и Метохији немају своје манастире, на било који начин инфериорни, јер и они имају своју богату културу на коју треба да буду поносни, али сам најоштрији противник сваког покушаја присвајања туђе културне баштине - поручио је Ђурић.