latinica  ћирилица
19/09/2020 |  15:38 ⇒ 15:48 | Аутор: БЕТА

Наваљни поручио из њемачке болнице да је сада више него "технички жив" (ФОТО)

Руски опозиционар Алексеј Наваљни поручио је данас на Инстаграму, из њемачке болнице гдје се лијечи од тровања нервним агенсом, да боље говори и креће се и да је сада много више него "технички жив".
Алексеј Наваљни - Фото: AP
Алексеј НаваљниФото: AP

Наваљни који је објелоданио корупцију у врху Русије, примљен је 20. августа на реанимацију у болници у Омску пошто му је нагло позлило. Он је два дана касније пребачен у Њемачку гдје су љекари закључили да је отрован нервним агенсом "новичок", који потиче из совјетске ере.

Руске власти су у неколико наврата демантовале умијешаност у тај случај.

Наваљни је држан у индукованој коми више од недјељу дана док је био лијечен антидотом.

У данашњој објави на Инстаграму рекао је да је, након што је пробуђен из коме, био збуњен и није могао да нађе ријечи да одговори на питања љекара.

- Иако сам генерално разумио шта је доктор желио, нисам разумио одакле ми ријечи. У ком дијелу главе се појављују - написао је Наваљни у посту уз своју фотографију на степеништу.

      View this post on Instagram

Давайте расскажу, как идёт мое восстановление. Это уже ясная дорога, хоть и неблизкая. Все текущие проблемы вроде того, что телефон в моих руках бесполезен, как камень, а налить себе водички превращается в целый аттракцион, - сущая ерунда. Объясню. Совсем недавно я не узнавал людей и не понимал, как разговаривать. Каждое утро ко мне приходил доктор и говорил: Алексей, я принёс доску, давайте придумаем, какое на ней написать слово. Это приводило меня в отчаяние, потому что хоть я уже и понимал в целом, что хочет доктор, но не понимал, где брать слова. В каком месте головы они возникают? Где найти слово и как сделать так, чтобы оно что-то означало? Все это было решительно непонятно. Впрочем, как выразить своё отчаяние, я тоже не знал и поэтому просто молчал. И это я еще описываю поздний этап, который сам помню. Сейчас я парень, у которого дрожат ноги, когда он идёт по лестнице, но зато он думает: «о, это ж лестница! По ней поднимаются. Пожалуй, надо поискать лифт». А раньше бы просто тупо стоял и смотрел. Так что много проблем ещё предстоит решить, но потрясающие врачи университетской Берлинской клиники «Шарите» решили главную. Они превратили меня из «технически живого человека» в того, кто имеет все шансы снова стать Высшей Формой Существа Современного Общества, - человеком, который умеет быстро листать инстаграм и без размышлений понимает, где ставить лайки.

A post shared by Алексей Навальный (@navalny) on Sep 19, 2020 at 2:09am PDT

Он је навео и да није знао како да изрази свој очај и зато је једноставно ћутао.

- Сад сам момак коме дрхте ноге док се пење степеницама, али који зна да су то степенице. Оне иду горе. Можда би требало да потражимо лифт - рекао је Наваљни и додао "а раније бих само стајао и буљио".

Он је навео да су лекари који су га лијечили у берлинској болници Шарите претворили из "технички живе особе" у некога ко има све шансе да поново постане "највиши облик постојања у савременом друштву особа која може брзо да листа Инстаграм и без оклијевања разумије шта треба да лајкује".

Кремљ је више пута рекао да прије преласка Наваљног у Берлин руске лабораторије и болница у сибирском граду Омску нису пронашли трагове тровања. Москва је затражила од Њемачке да пружи доказе.

- У овом случају има превише апсурда да би се било коме вјеровало - рекао је јуче портпарол Кремља Дмитриј Песков.