latinica  ћирилица
19/09/2020 |  15:55 | Аутор: СРНА

Околић: Циљ вјежбе није молитва него оцјена спремности Оружаних снага

Замјеник министра одбране у Савјету министара Мирко Околић изјавио је Срни да су Бошњаци и неки медији злоупотријебили вјежбу подршке миру, која ће од понедјељка бити одржана на Мањачи, јер су у први план ставили вјерски обред, а не вјежбу припадника Оружаних снага /ОС/ БиХ.

- Циљ вјежбе није да се организује ради молитве било којег народа, него да се покаже спремност припадника ОС БиХ за мисије подршке миру. Упражњавање вјерских активности је омогућено у сваком сегменту, па и у вријеме вјежбе, а она није организована да би се вјерски обред ставио у први план - истакао је Околић.

Околић је подсјетио да је планирано да припадници Оружаних снага БиХ од понедјека до четвртка на полигону на Мањачи одрже вјежбу "Динамичан одговор 2 020" и "НЕЛ 1" - оцјењивање у којој је планирано учешће око 800 припадника Оружаних снага БиХ и 15 страних оцјењивача.

Он је истакао да се стављањем вјерског обреда у први план уочи вјежбе на неки начин иритирају припадници друга два народа.

- Није искључено да ће изиритирани оваквим потезом и друга два народа узвратити истом мјером и на посебан начин дати значај молитвама - рекао је Околић, те нагласио како нико у Оружаним снагама не оспорава вјерска права ниједном народу и да је та област регулисана законом.

Он је напоменуо да је формиран и Тим за праћење епидемиолошке ситуације који ће пратити ситуацију и реаговаће на све што не буде у складу са упутствима и мјерама Свјетске здравствене организације и нижим нивоима који регулишу ту област.

На њима је, тврди Околић, сва одговорност уколико дође до неких нежељених посљедица када је ријеч о вирусу корона.

Околић је навео да је ријеч о вјежби на којој ће бити извршена провјера спремности припаника Оружаних снага БиХ у пружању подршке миру по свим основама.

Према његовим ријечима, на овој вјежби ће се видјети колико су ОС БиХ способне да пруже подршку операцијама мира.

- Никакви припадници НАТО савеза неће учествовати на овој вјежби - истакао је Околић, те додао да ће вјежбу пратити 15 оцјењивача, што је минимум за вјежбе ове врсте.

Они су из различитих земаља, а има и оних који нису из земаља чланица НАТО-а. Околић је навео да је дошао минималан број оцјењивача с обзиром на вирус корона, прије чије појаве је ова ова вјежба и планирана.

- Вјежба треба да буде одржана у свим сегментима у складу са препорукама здравствених и других надлежних органа са терирорије на којој је обавља - рекао је Околић.

Околић је напоменуо да је инсистирао заједно са сарадницима да се поштују све здравствене мјере с обзиром на епидемију вируса корона, почев од броја припадника Оружаних снага БиХ на отвореном и затвореном простору, дезинфекције, прописане дистанце, услова боравка и исхране.

- Тим ће морати све то да прати и уколико буде нарушавања тих прописаних мјера није искључено да ће се и вјежба прекинути, али здравље припадника Оружаних снага БиХ мора бити сачувано - поручио је Околић.