latinica  ћирилица
19/09/2020 |  17:00 ⇒ 17:12 | Аутор: ТАНЈУГ

Милановић: Антифашизам је дио Устава, није пао с крушке

У Подгарићу се данас обиљежава 75-огодишњица ослобођења сјеверозападне Хрватске у Другом свјетском рату, а предсједник Зоран Милановић рекао је том приликом да антифашизам није случајно укључен у Устав хрватске државе.

- Устав је акт политичке воље и свести читаве политике, а 1990. године није било никакве дилеме око тога хоће ли антифашизам ући у Устав. Антифашизам је дио Устава, а није пао с крушке, тако да је свако негирање антифашизма 30 година касније једноставно комично - рекао је Милановић.

Како преноси Хина, он је на обиљежавању годишњице ослобођења, која је почела полагањем вијенаца и паљењем свијећа уз Споменик револуције народа Мославине у Подгарићу, рекао да актуална Влада показује много више разумијевања и такта за неке ствари од оних које су јој претходиле.

- Данас овдје обиљежавамо 75 година од једне од највећих побједа над злом. Једна страна одабрала је прави пут, а друга странпутицу. Наша страна добила је рат и земљу која почива на антифашизму - рекао је Милановић.

У име организатора, Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Републике Хрватске, окупљенима се обратио предсједник тог савеза Фрањо Хабулин, који је рекао да је подручје Мославине од самог почетка Другог свјетског рата било од изузетне стратешке важности.

- Антифашистичка борба изнедрила је највеће демократске вриједности, а данашња Хрватска извојевана је и сачувана у границама АВНОЈ-а. Европа у којој данас живимо такође је изграђена на темељима антифашизма и борбе против фашизма - нагласио је Хабулин.

Свечаности су присуствовали и бивши хрватски предсједник Стјепан Месић, саборски заступник Вили Матула и бјеловарско-билогорски жупан Дамир Бајс.

- Антифашизам је константа хрватске политике и нешто што не можемо промијенити и чега се не можемо, нити би требало, да се одрекнемо - истакао је Бајс.