latinica  ћирилица
19/09/2020 |  18:44 | Аутор: СРНА

"Право је вријеме да Шпанија постане република"

Замјеник шпанског премијера љевичар Пабло Иглесијас изјавио је да финансијски скандал, који је потресао краљевску породицу Шпаније, представља "историјски тренутак" да се погура питање формирања републике.
Бивши краљ Шпаније Хуан Карлос (фото: aa.com.tr) -
Бивши краљ Шпаније Хуан Карлос (фото: aa.com.tr)

Иглесијас, лидер странке Унидас подемос, рекао је да монархија више није релевантна млађој генерацији.

- Све мање људи у Шпанији, посебно међу омладином, може да схвати да у 21. вијеку грађани не могу да изаберу свог шефа државе, да тај неко не мора да правосудно одговара као и сви други и да не може да буде смијењен ако је починио кривично дјело - рекао је Иглесијас.

Бивши шпански краљ Хуан Карлос напустио је земљу усред скандала и сада живи у Уједињеним Арапским Емиратима.

Некада популаран монарх, он је абдицирао у корст сина Фелипеа 2014. године након пореске проневјере у коју су укључени чланови његове породице и након лова на слонове у вријеме када су се Шпанци борили против дубоке рецесије.

Врховни суд је у јуну отворио прелиминарну истрагу о умијешаности Хуана Карлоса у уговор о брзим пругама у Саудијској Арабији.

Швајцарски лист "Ла трибун де Женев" објавио је да је Хуан Карлос примио 100 милиона долара од покојног саудијског краља. Швајцарске власти отвориле су истрагу.

Бивши монарх није под званичном истрагом и више пута је одбио да коментарише. Његов адвокат је рекао да је он на располагању шпанском тужилаштву.

Према истраживању које је објављено у августу за промонархистички лист "АБЦ", 56 одсто испитаника подржало је монархију, док републику подржава 33,5 одсто, шест одсто не зна, а 4,1 одсто су неопредијељени.