latinica  ћирилица
19/09/2020 |  19:13 | Аутор: СРНА

Двојици градоначелника мјесец дана истражног затвора

Градоначелницима Велике Горице Дражену Баришићу и Нове Градишке Винку Гргићу, осумњичени у афери "Јанаф" за трговање утицајем и примање мита одређен је једномјесечни истражни затвор.

Истражни судија је послије испитивања одредио Баришићу и Гргићу притвор због могућег утицаја на свједоке и понављања кривичног дјела.

Када је ријеч о Баришићу, предложено је испитивање 40 свједока, а у случају Гргића 19.

С обзиром на то да опасност од понављања дјела значи да могу бити у истражном затвору док год су градоначелници, Гргић је најавио истражном судији да ће ускоро поднијети оставку, док Баришићев бранилац каже да ће његов клијент о томе размислити, преносе хрватски медији.

Обојица су ухапшена јуче након што им је Сабор укинуо имунитет јер је Баришић ХДЗ-ов, а Гргић СДП-ов саборски заступник.

Баришић у токо испитивања у Канцеларији за сузбијање корупције и организованог криминала /Ускок/ у афери "Јанаф" негирао кривицу, а прије њега то је учинио и Гргић.

Истражни судија загребачког Жупанијског суда одредио је јуче једномјесечни истражни затвор десеторици осумњичених у афери "Јанаф" због опасности од утицаја на свједоке.

Ускок је раније потврдио да је покренуо истрагу против 11 особа које терети за трговање утицајем, давање мита, незаконито погодовање злоупотребе положаја и овлаштења, те помагања у тим недјелима.

Уз директора "Јанафа" Драгана Ковачевића, истрагом је обухваћен првоокривљени Крешо Петек, оснивач и шеф пословања компаније "Електроцентар Петек", који је шефу "Јанафа" и градоначелницима наводно давао мито како би разним малверзацијама осигурали да његова компанија добије милионске послове.

Руководство полиције раније је саопштило да је десет осумњичених предато или ће бити предато притворском надзорнику, док је полиција против 13 осумњичених особа поднијела кривичну пријаву.