latinica  ћирилица
19/09/2020 |  19:18 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

У Угљевику одржан 11. Сабор Кола српских сестара (ВИДЕО)

Кола српских сестара увијек су дијелила судбину српског народа кроз историју и то ће и наставити, истакнуто је на 11. Сабору Кола српских сестара Републике Српске, одржаном у Угљевику под покровитељством предсједнице Српске Жељке Цвијановић , уз подршку Општине и предузећа Рудник и Термоелектрана Угљевик.
Угљевик - Коло српских сестара - Фото: СРНА
Угљевик - Коло српских сестараФото: СРНА

На саборовању које је окупило чланице из 26 удружења из Републике Српске, Федерације БиХ и дистрикта Брчко, донесена је одлука о оснивању заједничког фонда за лијечење обољеле дјеце.

Влада Српске од 2012. године има редован грант којим се финансира рад Кола српских сестара.

И у рату и у миру њихова мисија је иста - помоћ сиромашним, болесним и изнемоглим лицима и вишечланим породицама у храни, одјећи, лијековима, обезбјеђивању крова над главом.

Ко год покуца на њихова врата нађу начина да помогну, а захвални осмијех невољника највећа је награда пожртвованим хуманисткињама.

- Вртимо се у круг као пчелице, ми смо једна кошница у којој постоји матица и око те матице постоје радилице, те радилице су заслужиле данашњи дан - Сабор у Угљевику - каже Анђа Сријемац, предсједница Кола српских сестара Света Марија Магдалина Угљевик.

Уз благослов Православне цркве, терет дијеле са нејакима и помажу им да преброде животне недаће.

Раде волонтерски, а сваку марку коју сакупе од чланарина, продаје ручних радова и донатора искористе тамо гдје је најпотребнија.

- Некако се изборимо да увијек имамо помоћи, ко год дође ако ништа друго добије топлу ријеч од нас, утјешимо га и помогнемо. Иначе, у посљедње вријеме некако се снађемо за пакете и то у Бањалуци, тако да никога не вратимо празних руку - истакла је Босиљка Хербез, Коло српских сестара Бањалука.

Кола српских сестара активна су и у Федерацији БиХ. Поједине чланице су за свој пожртвован рад одликоване Орденом Светог Саве.

- Кад вам неко дође на врата то је огромна ствар, макар ништа и не донио. То је неко психичко задовољство. А кад дођете неком на врата коме сте пружили па барем кг брашна, тако се лијепо осјећате у срцу да је то неописиво - прича Госпа Кувеља, предсједница првог Кола српских сестара у ФБиХ.

Чланице Кола српских сестара ангажоваће се и на прикупљању помоћи за обољелу дјецу до 18 година, која се лијече ван наших граница.

Свету архијерејску литургије у Храму Свете Петке Параскеве служио је епископ зворничко -тузлански Фотије који је у својој бесједи рекао да Сабор, као и дјеловање Кола српских сестара, слиједи српско национално и духовно предање.

- Кола српских сестара имају првенствено тај мисионарски смисао лаичког апостолата да проповиједају Јеванђење Христово и васкрслог Христа, мају и националну, јуначку димензију - ријечи су владике Фотија.

- Њихова љубав, њихова истрајност нас охрабрује да наставимо даље и да заједно даље радимо на унапређењу нашег живота и услова живота - нагласио је начелник општине Угљевик, Василије Перић.

Од 1903. године откада постоји ово хуманитарно удружење - сестре Српкиње прошле су многе недаће. Увијек су биле уз свој народ и остаће, поручиле су учеснице Сабора.