latinica  ћирилица
19/09/2020 |  20:41 ⇒ 20:57 | Аутор: Вечерње новости

Додјелом награда завршен 27. Фестивал европског филма Палић

Признање Златни торањ за најбољи филм овогодишњег Фестивала европског филма Палић припало је норвешко-шведском филму "Нада", у режији Марије Седал, док је Палићки торањ за најбољу режију додијељен Агњешки Холанд, за режију филма "Шарлатан", реализованом у чешко-ирско-пољско-словачкој копродукцији.
Норвешко-шведски филм "Нада" (фото:screendaily) -
Норвешко-шведски филм "Нада" (фото:screendaily)

Завјесу овогодишње смотре седме умјетности спустио је филм "Хотел Београд".

Жири у чијем саставу су били филмска селекторка Мишел Кери (Њемачка), редитељ и сценариста Игор Иванов (Сјеверна Македонија) и редитељ и сценариста Горан Радовановић (Србија), одлуке је донио на онлајн сједници.- Филм "Нада" нас је на изненађујући начин дирнуо сировошћу којом је приступио својој теми, а притом никада није био језив. Такође, очарао нас је својим топлим приказом шире породице и њиховим одговором на најразорније вијести које једна породица може примити - кажу у образложењу одлуке.

Награда Фипресци за најбољи филм главног програма додељен је пољско-шведском филму "Зној" у режији Магнуса вон Хорна.

- У својој петој деценији филмског стварања, Агњешка Холанд, неуморно посвећена, наставља да сецира европску историју 20. вијека. Она се ненаметљиво бави многим темама: мистериозним убиством, историјским драмама, култом личности у виду природног исцјелитеља - и тиме пресијеца неколико временских раздобља и политичких доба, од капитализма, преко фашизма до тоталитаризма у Чехословачкој. Све то упућује на великог филмског ствараоца.

Жири је додијелио Специјално признање немачко-украјинско-британској копродукцији "ДАУ.Наташа" у режији Иље Кржановског и Јекатерине Оертел због "необузданог приказа односа жртве и тлачитеља, власти и појединца и машинерије тоталитарне државе.

Награда за најбољи филм програма "Паралеле и судари" додијељена је пољском филму "Убиј, па напусти град" у режији Маријуша Вилчинског.