latinica  ћирилица
20/09/2020 |  08:59 ⇒ 11:17 | Аутор: СРНА

Јовановић: Српску жртву сачувати од заборава

Документарни филм "Чувар части и поноса" о чувару српског гробља на Зејтинлику Ђорђу Михаиловићу важан је за културу сјећања, али и да се нагласи колику је жртву српски народ поднио у Пвом свјетском рату, изјавила је Срни Шеф Представништва Републике Српске у Солуну Јелена Јовановић.
Јелена Јовановић -
Јелена Јовановић

Јовановићева је навела да српски народ више његује културу заборава него сјећања, те је нагласила да се овим пројектом то покушава промијенити.

- Нажалост, о томе се не прича довољно, а то би требало више чинити на институционалном нивоу. И омладину би о томе требало више образовати, да се више прича о великој историји српског народа која се заборавља - рекла је Јовановићева.

- Заборављајући нашу историју - напоменула је, други почињу да је мијењају.

Према њеним ријечима, они то чине тако да се у први план ставља, бар што се тиче пробоја Солунског фронта, не да су то Срби учинили, већ да су то учиниле силе Антанте.

- Управо због тога треба да се истиче колико је била важна улога Срба, да се истиче наша историја. Важно је и да на овај начин оснажујемо и наше везе са Грчком, која је једина у тешким временима показала да нам је истински пријатељ - нагласила је Јовановићева.

Јовановићева је додала да се то показало и са претходним пројектом "Невидљиви хероји" гдје је истакнуто како је грчки народ помагао српској дјеци током рата.

- То су ствари о којима желимо да упознамо не само грчку већ и српску јавност, која није довољно упозната о значају грчко-српских односа - навела је она.

Документарни филм "Чувар части и поноса" преведен је на грчки језик и биће представљен и на Међународном фестивалу документарног филма у Солуну крајем октобра.

- Планирамо да га пошаљемо и у друге земље Европе управо из поменутих разлога, да покажемо жртву српског народа и упознамо јавност са ликом и дјелом Михаиловића и уопште пожртвованошћу цијеле његове породице која још од 1926. године ради све да очува наше јунаке који су вјечно остали у Солуну - рекла је Јовановићева.

Медији у Грчкој приказују ових дана секвенце из документарног филма "Чувар части и поноса" о чувару српског гробља на Зејтинлику Ђорђу Михаиловићу, чију је реализацију иницирало и потпуну финансијску подршку обезбиједило Представништво Републике Српске у Солуну.

Ђорђе Михаиловић дуже од шест деценија бдије на Зејтинлику над 8.000 хумки српских војника који су страдали у пробоју Солунског фронта.