latinica  ћирилица
20/09/2020 |  11:24 | Аутор: СРНА

Маринковић: Стрпљиво сачекати пуне позоришне сале

Директор Дјечијег позоришта Републике Српске Љиљана Лабовић Маринковић поручила је да у ванрендој ситуацији изазваној вирусом корона треба бити стрпљив и спремно дочекати боља времена у којима ће позориште поново заживјети у пуном капацитету.
Бањалука: Дјечије позориште (фото:djecijepozoristers.ba) -
Бањалука: Дјечије позориште (фото:djecijepozoristers.ba)

Маринковићева је напоменула да је позоришна умјетност - умјетност свих умјетности, те навела како је преживјело ратове, разне заразне болести, појаву софистицираних технологија, па ће преживјети и епидемију вируса корона.

- Позориште је преживјело звучни, те црно-бијели филм, затим филм у колору, ВХС касете, биоскопе, ДВД-јеве и друга достигнућа у филмској индустрији. Знамо и да је Виљем Шекспир у вријеме куге написао своја дјела Отело и Хамлет - рекла је Маринковићева.

Она сматра да снага позоришта, у односу на друге технологије, лежи у томе што се у позоришту жив човјек обраћа живом човјеку и да тај сегмент ништа не може да замијени.

- Срећнији смо и испуњенији када имамо контакт са људима. Можемо добити на хиљаде порука на мобилном телефону да нас неко воли или грли, али смо испуњени тек када нам то неко уживо каже или кад осјетимо загрљај, додир - рекла је Маринковићева.

Она је истакла и да је професија глумца специфична, јер он живи за њу и не може бити срећан ако не ради, ако није на сцени, ако није са публиком.

- Наши глумци су једва дочекали да, након вишемјесечне паузе током ванредне ситуације, поново добију прилику и стану пред публику, чују жамор малишана, смијех, аплауз и да осјете енергију публике, која их је вратила у живот", рекла је Маринковићева.

Она сматра да је љубав и поштовање између умјетности и публике обострана, природна, те да се не може ничим потенцирати, нити изрежирати, него да је има или нема.

- Да је та љубав обострана показали су нам и наши малишани, који су почетком августа, када смо одлучили да за њих играмо Црвенкапу на љетној позорници, дошли усхићени, дотјерани, весели и са собом довели и родитеље, који нису крили колико смо им недостајали - рекла је Маринковићева.

Она је напоменула да је глумцима тренутно рад посебно отежан, јер, осим што је број публике на представи ограничен, публика на лицу носи маске, од којих се не могу видјети импресије које доживљава.

- Морамо скупити снагу и то све превазићи, јер дочекаћемо и пуне позоришне сале, као што смо дочекали и да 10. септембра одиграмо премијеру представе Ружно паче, са којом смо поносно и пуни елана отворили и нову позоришну сезону - рекла је Маринковићева.

Она је подсјетила да је позориште због епидемије вируса корона затворено 10. марта, али да је публика тада могла да ужива у представама које су приказиване онлајн.

Тада је, навела је Маринковићева, забиљежено више од 40.000 прегледа представа, те оцијенила да то указује да Република Српска има публику за позоришну и све друге умјетности.