latinica  ћирилица
20/09/2020 |  11:38 ⇒ 12:40 | Аутор: РТРС

Одржани 12. Чучкови књижевни сусрети

Традиционални, 12. "Чучкови књижевни сусрети" одржани су синоћ у Хан Пијеску са редукованим програмом због актуелне епидемиолошке ситуације. Овогодишњи добитник награде "Чучкова књига" је Милка Колунџић за "Камените приче".

О пјесничком и књижевном стваралаштву Бранка Чучка много тога је речено, док је на неки начин у сјени остало његово новинско - колумнистичко писање.

Управо је то био разлог што се у бесједи на овај сегмент Чучковог стваралаштва, уз Слово о пријатељу, односно присјећањима на дружење са Бранком, осврнуо публициста Ђорђе Латиновић.

- Треба рећи да је Бранко за свог живота написао преко 1.000 разних текстова у разним ондашњим новинама југословенских листова и књижевних часописа, међу њима велики број новинских и књижевних колумни - рекао је Латиновић.

Традиционална награда "Чучкова књига" која се додјељује за прву књигу аутора у било ком од родовско - жанровских књижевних облика у којима се огледао Бранко Чучак ове године припала је Милки Колунџић за књигу "Камените приче".

- У збирци се налази 28 прича које су махом породични портрети далматинске породице, распон дешавања у причама је неких 100 година - истакла је Милка Колунџић.

Озренка Ђурић Радуловић, директор Народне библиотеке "Бранко Чучак" Хан Пијесак, рекла је да ова манифестација пуно значи за Хан Пијесак, за нашу регију, и за Републику Српску.

- Она афирмише младе ствараоце, значи слави поезију, слави књижевност. Бранка Чучка су вољели у Хан Пијеску, он је био врцавог дуга, био је занимљив, перспективан, добар човјек и сви су га вољели у овом граду - нагласила је Ђурић Радуловић.

- Традиција је била за ове догађаје март сваке године, међутим због ковида 19 и познате ситуације око тог вируса ми смо помјерили одржавање ове манифестације за данашњи дан. Манифестација има за циљ промовисање културних, историјских догађаја и људи, а одржава се у организацији јавне установе Народне библиотеке "Бранко Чучак" која носи његово име - навео је Владо Остојић, начелник општине Хан Пијесак.

Покровитељи манифестације су Министарство просвјете и културе и општина Хан Пијесак, а у славу великог Бранка Чучка стихове је говорило и више књижевника Републике Српске.