latinica  ћирилица
20/09/2020 |  13:22 ⇒ 13:27 | Аутор: СРНА

Вулин: "Милош" положио све тестове

Вишенамјенско оклопно борбено возило "Милош" положило је све тестове, изјавио је министар одбране Србије Александар Вулин.
Борбено оклопно возило "Милош" (фото:Ministarstvo Odbrane Srbije) -
Борбено оклопно возило "Милош" (фото:Ministarstvo Odbrane Srbije)

Вулин је посјетио посљедњу фазу испитивања возила "Милош" пред његово увођење у наоружање Војске Србије.

Он је навео да се Војска Србије опрема и наоружава, а да се до краја године може очекивати још нових сложених борбених система који ће је ојачати, саопштено је из Министарства одбране.

Министар одбране је на полигону Центра за испитивање наоружања и војне опреме "Никинци" присуствовао и обуци припадника 72. Бригаде за специјалне операције у коришћењу "Милоша" и његовом испитивању на неколико радних тачака, међу којима је и провјера укрцно-искрцног дијела за људство.

Припадници те јединице учествовали су у провјери мото-техничког дијела, гдје су возачи провјеравали употребу возила у теренским условима, а нишанџије су извеле гађање ради провјере нишанских справа.

Приказана је симулација наиласка борбеног оклопног возила "Милош" на минско-експлозивну направу, која је омогућила да се сагледају посљедице експлозије на посаду унутар возила.

Обиласку су присуствовали и замјеник начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић, командант 72. бригаде за специјалне операције бригадни генерал Мирослав Талијан и начелник Управе за развој и опремање бригадни генерал Милан Поповић.

Возило "Милош", чији је носилац развоја и производње Јавно предузеће "Југоимпорт - СДПР", може се користити за патролу и извиђање, као командно или санитетско возило, затим за противгерилску, противтерористичку и противоклопну борбу, контролу граница и територија, као и за превоз и подршку јединица за специјалне операције.