latinica  ћирилица
20/09/2020 |  13:31 ⇒ 13:38 | Аутор: СРНА

Додик: Ускоро званични разговори о проблему Трговске горе

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио је да ће ускоро услиједити званични разговори министра спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташе Кошарца и надлежног хрватског министра у вези са Трговском гором гдје Хрватска намјерава да складишти радиоактивни отпад.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Додик је рекао да ће то бити резултат његове посјете Загребу, али да не може тврдити како ће бити ријешено, већ само да је направљен искорак.

- Ових дана ће у надлежно хрватско министарство бити примљен амбасадор БиХ који до сада није примљен о том питању, а потом ће бити и састанак министра Кошарца који је ангажован о овом питању са надлежнима у Хрватској - рекао је Додик новинарима у Новом Граду.

Додик је истакао да представници опозиције не знају о којим темама је разговарано приликом његове посјете Загребу нити су о томе обавијештени.

- Имали су прилику да нешто ураде. Прва озбиљна реакција била је у марту прошле године кад сам као предсједавајући ставио ову тему на дневни ред Предсједништва и кад смо усвојили закључак да је то неприхватљиво, да тражимо да Хрватска то не ради, да тражимо разговоре о тој теми и ако то не буде да се успостави процес међународне арбитраже - напоменуо је Додик.

Према његовим ријечима, послије тога је требало да нешто ураде, али нису, па готово да није било ниједног званичног састанка о теми Трговска гора.

Додик је напоменуо да је његова посјета Хрватској била успјешна јер је хрватском руководству објаснио на који начин функционише БиХ.

- Све изјаве које су дали говоре да су то разумијели. Кад се та посјета капитализује, значи да смо успјели једном политичком фактору, важном за положај БиХ, објаснити на који начин се овдје дешава скрнављење Дејтонског мировног споразума и мајоризација људи. То је било примарно а онда смо разговарали и о потреби да се састану надлежни за Трговску гору - навео је Додик.

Према његовим ријечима, хрватски премијер Андреј Пленковић је дао гаранцију да ће, кад буде завршен мост на ријеци Сави код Градишке, бити ријешен и онај дио које је Хрватска преузела, пут до Окучана, конекција са ауто-путем Београд- Загреб.

- То су озбиљни помаци, тај мост смо чекали 11 година да буде завршен а од отварања ауто-пута имали смо ситуацију да се од Градишке иде старим путем - додао је Додик.

Додик је закључио да је недавни састанак са државним руководством Хрватске био добар и успјешан с обзиром на то да је она чланица ЕУ и да је веома важно да буде укључена у рјешавање питања у БиХ, јер је потписница Дејтонског споразума.

Он је навео да проблем настаје кад ситуацију у БиХ тумаче они који је не разумију, амабасадори страних земаља.