latinica  ћирилица
20/09/2020 |  14:09 ⇒ 14:10 | Аутор: РТС

За судбоносно "да" младенци на Сицилији добијају 3.000 евра

Сицилијанске власти одлучиле су да сваком младом пару који одлучи да се вјенча на Сицилији поклоне 3.000 евра, пишу италијански медији.
Вјенчање - Фото: илустрација
ВјенчањеФото: илустрација

За финансирање, локалне власти су одвојиле 3,5 милиона евра, а сматрају да би тај подстицај могао да генерише 40 до 50 милиона.

Понуда важи до 31. јула наредне године. Сицилија са својим барокним палатама и вилама, средњевјековним црквама и прекрасном прирордом је привлачно место за церемоније.

Најпознатије венчање, које је обављено на острву, је оно из филма Кум, у којем се син мафијашког кума вјенчава локалном лепотицом.

Ово филмско вјенчање лансирало је Сицилију као једно од веома цијењених мјеста за обављање свадбених свечаности, и подстакло је формирање низа малих породичних фирми које су се бавиле припремом и организовањем свадбарских свечаности.

До пандемије ковида-19 најбројнији младенци и сватови били су из Америке и Јапана, али је карантин готово сасвима укинуо дјелатност која је доносила годишњи приход од 50 милиона евра.

Посљедице кризе трпе не само фирме које организују вјенчања већ низ пратећих дјелатности као што је кетеринг, фотографске услуге, конобари, хотели, штампарије, а на губитку су и мјеста која су изнајмљивана за свадбе не само прекрасне сицилијанске барокне виле и палате, већ и музеји, манастири, све је то живјело од вјенчања, дјелатности која је у вријеме коронавируса замрла.