latinica  ћирилица
20/09/2020 |  14:15 ⇒ 14:32 | Аутор: СРНА

Додик: БиХ не може да ријеши ниједан озбиљан проблем

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је БиХ заробљена земља најчешће максималистичким захтјевима бошњачке политике и не може да ријеши ниједан озбиљан проблем.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је навео да бошњачка страна настоји да кроз сваку, па и минималну ствар, наметне причу о централизацији или покушају да буде одлучујући фактор у свему.

- То је нешто што се рефлектује и на Граничну полицију. БиХ изворно има само девет овлаштења, једно до њих су миграције. БиХ је показала да не зна да управља њима - рекао је Додик новинарима у Новом Граду.

До сада се у вези са овим проблемом, према његовим ријечима, само пребацивала одговорност са једног на други ниво власти.

- Сада видимо каква је катастрофа у Унско-санском кантону гдје је концентрисно 10.000 мииграната који су веома добро схватили поруке које долазе од политичког Сарајева,  да су он ту на неки начин добродошли и да један дио тог политичког естаблишмента политичког Сарајева рачуна да ће они ту и да остану - нагласио је Додик.

Он је истакао да је то оно што се коси са интересом Срба и Хрвата и да су зато морали да имају различите приступе о том питању.

Додик је поновио да је посљедњих мјесеци политичком Сарајеву најважније да, наводно, због миграната постави Оружане снаге БиХ на границу, те поручио да се то неће десити.

- Кључно је питање зашто би ми постављали војску на границу са Србијом. Они не желе да рјешавају питање Граничне полиције да би изазвали проблем који желе рјешавати ангажовањем војске - појаснио је Додик.

Додик је навео да се одлука о ангажовању Оружаних снага доноси консезусом у Предсједништву, гдје је он, па се због тога неће ни десити.