latinica  ћирилица
20/09/2020 |  14:31 ⇒ 14:41 | Аутор: СРНА

Обиљежено 29 година од оснивања 16. Крајишке моторизоване бригаде

У Машићима код Градишке данас је обиљежено 29 година од оснивања 16. Крајишке моторизоване бригаде Војске Републике Српске чији су припадници учествовали у бројним биткама за одбрану свог народа, а најславнија је била пробој коридора.
Градишка - обиљежавање - Фото: СРНА
Градишка - обиљежавањеФото: СРНА

Бригада је учествовала на више од 20 ратишта. Кроз 16. Крајишку моторизовану бригаду прошло је 12.000 бораца, 437 бораца дало је животе за Републику Српску, а око 2.000 је рањено.

Поводом годишњице од њеног оснивања данас је у Машићима служен парастос за погинуле борце из ове бригаде и положени су вијенци на спомен-обиљежје

Ратни командант оклопног батаљона 16. Крајишке моторизоване бригаде Остоја Билак рекао да је припадници ове бригаде нису починили ниједан злочин, а да у прилог томе иде и чињеница да нико од старјешина и бораца Шеснаесте крајишке није оптужен и осуђен за ратне злочине.

Начелник градског Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Радомир Пјанић истакао је да је Република Српска несумњиво највећа побједа српског народа у новијој историји, те да је 16. Крајишка моторизоване бригаде у њеном стварању и одбрани дала огроман допринос.

Он је напоменуо да је обавеза свих да се сваке године присјете дана оснивања славне 16. Крајишке бригаде, његују културу сјећања на значајне историјске догађаје, а будућим генерација преносе истину о славној српској историји и стварају услове да им Републику Српску предају још бољу него што је данас.

Пјанић, који је био борац Шеснаесте крајишке каже и да су на дан обиљежавања оснивања ове јединице осјећаји помјешани.

- Са тугом се сјећамо погинулих сабораца, али се и са поносом сјетимо ратних успомена и славних побједа - нагласио је Пјанић.

За све учињено у одбрамбено-отаџбинском рату бригада је добила Орден Немањића, највише одликовање за ратне заслуге у Републици Српској.

Вијенце су на спомен-обиљежје у Машићима положили представници 16. Крајишке моторизоване бригаде, делегације борачких организација и власти Бањалуке, Градишке, Српца и Лакташа, представници Трећег пјешадијског Република Српска пука, Друге Крајишке бригаде, Мјесне борачке организације и мјесне заједнице Машићи, те друге делегације.