latinica  ћирилица
20/09/2020 |  17:16 ⇒ 20:00 | Аутор: sputniknews.com

Откривено ко је хтио да убије Трампа

Полиција је идентификована жену осумњичену за слање писма америчком предсједнику које је било затровано смртоносним рицином.
Доналд Трамп (REUTERS/Mike Segar) - Фото: REUTERS
Доналд Трамп (REUTERS/Mike Segar)Фото: REUTERS

Коверат, који је вјероватно из Канаде послат на адресу Бијеле куће, пресрела је америчка полиција.

Полиција је саопштила да је идентификовала жену осумњичену за слање писма, али није открила детаље, преноси “Бизнис инсајдер“.

Писмо је задржано у посљедњем владином екстерном центру за пријем пошиљки, чиме је спријечено да доспије у Бијелу кућу.

- Федерални истражни биро и наши сарадници из америчке обавјештајне службе и службе за контролу поште анализирају сумњиво писмо, које је приспјело у центар за пошиљке америчке владе - наводи ФБИ у саопштењу, а преноси Њујорк тајмс. У овом тренутку нема наговјештаја да је јавна безбједност угрожена.

Слична писма послата су и органима кривичног гоњења у Тексасу, укључујући и један затвор и шерифову канцеларију. Здружена радна група за борбу против тероризма у Вашингтону покренула је истрагу уз помоћ њујоршке полиције и Краљевске канадске коњичке полиције (РЦМП).

Истражитељи су саопштили да није утврђена веза између отровног писма и међународних терористичких организација, не откривајући доказе. Званичници, међутим, кажу да је истрага у раној фази и да за сада не искључују ниједну могућност.

Рицин је јак отров који се добија од сјемена биљке рицинус. Отров је тако јак да је довољна количина праха величине неколико зрнаца соли да убије човјека у року од три до пет дана.

Ово није први овакав напад. Ветеран америчке морнарице оптужен је да је 2018. покушао да пошаље коверте са рицином неколицини америчких званичника. Вилијам Клајд Ален још чека суђење зато што је откривено да је слао махуне биљке, а не прах сјемена.

Бивши предсједник Америке Барак Обама такође је био на мети напада рицином. Године 2013. глумица Шенон Ричардсон осуђена је на 18 година затвора зато што је послала писма отрована рицином Обами и Мајклу Блумбергу, тадашњем градоначелнику Њујорка.