latinica  ћирилица
20/09/2020 |  19:49 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Батковић ускоро добија систем за наводњавање (ВИДЕО)

Пољопривредници из семберског села Батковић ускоро ће добити системе за наводњавање на 700 хектара пољопривредних површина.
Батковић - Фото: РТРС
БатковићФото: РТРС

Прошле године системи су изграђени у Доњем Црњелову на 500 хектара, па ће овим бити окончан пројекат наводњавања 1.200 хектара семберских ораница.

За ову инвестицију Влада Српске обезбиједила је укупно 10 и по милиона марака кредитних средстава Свјетске банке, а Град Бијељина учествовао је са 15 одсто.

Наводњавање повртарских и ратарских култура системом капацитета 350 литара у секунди биће једноставније и јефтиније. Притисак на хидрантима биће пет бара, па ће пољопривредници моћи да користе све технике заливања - кап ко кап, распрскавањем и тифонима.

- Биће нам много једноставније, на свакој њиви сад имам доведену воду и треба само да дођем и укључим - каже Предраг Арсеновић, пољопривредник из Батковића.

Пољопривредници ће уштедјети и труд и новац. Имаће хидранте на парцели, на које ће моћи да прикопчају цријево за воду па им више неће бити потребне пумпе.

- Ми лако овдје долазимо до воде али су трошкови залијевања велики због цијене горива које се користи приликом наводњавања. Рачунамо на то да ће бити знатно јефтиније и повољније него што је цијена горива - истакао је Драган Михојлић, члан Савјета МЗ Батковић.

Смањене трошкове а већу добит имаће и ПД Семберија на 200 хектара. Наводњавање је један од неопходних предуслова за добре и квалитетне приносе.

- Отворена су на каналу Височу два вентила гдје ћемо моћи да пустимо воду у одводне канале који су пројектовани за наводњавање преко љета.  Тиме ћемо можда подићи ниво подземне воде, као и релативну влажност у ваздуху што ће омогућити у условима сушних година добар род усјева - појаснио је Бранимир Андрић, директор ПД "Семберија".

Радови ће бити завршени много прије рока који истиче 30. новембра. Сви цјевоводи и објекти су завршени.

Драган Сарић, власник Хигре рекао је да су урађена два објекта за узимање воде из канала стара Дашница гдје ће се гравитационио кроз те каналее уводити вода у канале у сушном периоду кад је низак ниво подземних вода.

Ниво подземних вода биће подигнут дуж 20 километара канала.

- У сушном периоду имаће допунску мјеру, значи ниво подземних вода ће да се дигне тако да ће бити мања потреба за наводњавањем. Како је то урађено на овом подручју, тако ће бити урађено и на подручју Црњелова - додао је Сарић.

Цијена наводњавања великих система значајно је нижа по једном хектару у односу на индвидуалне системе. Прикључак ће бити бесплатан, а цијена кориштења зависиће од броја корисника.

- С обзиром на то да овај систем није завршен, нисмо још дефинисали ону цијену колико ће крајњи корисници плаћати коришћење воде, ал могу у старту да кажем да та цијена неће бити од оне цијене колико то кошта стварно Министарство, односно ЈУ Воде Српске - нагласио је Стефан Митровић из Јединице за координацију пољопривредних објеката Републике Српске.

У оквиру овог пројекта урађена је и санација канала у дужини од 12 и по километара - од изласка из града Бијељина до ушћа у Саву.

У Семберији је у плану изградња система за наводњавање на 11.000 ха ораница, а тренутно се наводњава свега око 2.000 хектара.