latinica  ћирилица
20/09/2020 |  19:51 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Херцеговачким виноградарима изостао очекивани принос, али не и квалитет (ВИДЕО)

Упркос поремећајима на тржишту и страховањима да овогодишњи род грожђа, на југу Херцеговине, неће бити прерађен, стижу, ипак, охрабрујуће вијести.
Берба грожђа - Фото: РТРС
Берба грожђаФото: РТРС

Грожђе је обрано са око тридесет одсто великих винограда, а уговорене количине за продају винаријама достигле су шездесет одсто рода.

Повољнијем пласману допринијеле су прошлогодишње цијене, мјере за заштиту домаће производње и појачан рад ентитетских инспекција.

Виноградарима су изостали очекивани приноси, усљед високих септембарских температура.

Позитивно у свему је што је квалитет неуобичајено добар.

- Квалитет је одличан, шећери су високи, имамо вранац 22-23 сладор, мерло преко сто ексела - појашњава агроном Бранко Анђелић.

Традиционално најтраженијих сорти, вранца и смедеревке, нема у продаји за грађанство. У мањим виноградима, берба тек треба да почне.

- Ова је година је да се памти, одавно није било овако, штета је не обрати, и купити ко може, нека стоји - прича винар из Придвораца код Требиња, Стево Поповац.

У подрумима још стоје и значајне количине прошлогодишњег вина.

Винари нису могли да се задуже под повољнијим условима да би купили нове танкове и смјестили овогодишње вино.

Подруми ће бити рекордно пуни.

- Мораћемо дио грожђа продати по дампинг цијенама, биће то и финансијска штета, али има простора у нашем систему подстицаја, може се надокнадити једним добрим дијелом - објашњава Драган Анђелић, власник и директор винарије Агрофин.

Пласман вина је отежан, па је сигурно је да ће вино из прошле године бити продавано и у наредној.

- Посљедњих двадесет дана, или мјесец, успјели смо нешто да продамо, и смањили смо количине грожђа, тако да ћемо успјети да смјестимо овогодишње грожђе - додаје Поповац.

Виноградари су донекле заштићени важећим прописима о забрани увоза винског грожђа.

Превоз преко границе, уз појачан ангажман ентитетских инспекција, биће дозвољен тек од осамнаестог октобра.

- Треба рећи да је смањен увоз грожђа. У задњих четрнаест дана у односу на прошлу годину, увезено је мање око четиристо тона. Апел је свим винарима који немају своје грожђе, а има и таквих, да откупе домаће грожђе - истакао је Сташа Кошарац, министар спољне трговине и економских односа у СМ БиХ.

Од наредне године, потврдио је Кошарац, неће бити дозвољен увоз винског грожђа. Бх. винари тренутно у подрумима имају 18-20 милиона литара прошлогодишњег вина.

Аларм је укључен, па се траже могућности за отварање извозних канала, и растерећење домаћих произвођача.