latinica  ћирилица
20/09/2020 |  21:36 ⇒ 21/09/2020 | 07:36 | Аутор: СРНА

СНВ одустао од комеморације на Коранском мосту због противљења хрватских ветерана

Српско народно вијеће /СНВ/ је због противљења хрватских ратних ветерана одустало од сутрашње комеморације на Коранском мосту у Карловцу, гдје су 21. септембра 1991. убијени српски резервисти.
Корански мост (архива) -
Корански мост (архива)

Из СНВ-а су навели да обиљежавање на мјесту злочина ове године није било могуће, али ће почаст за 13 убијених сународника Срби исказати у православној цркви у Карловцу и на гробљу Паруновац и Чатрња, заједно са сродницима жртава и антиратним активистима и грађанима Карловца

СНВ је на свом "Фејсбук" профилу поручио да комеморација жртвама злочина на мјесту гдје се догодио или на мјестима њиховог укопа није поступак величања ратне политике или макар то није за српски народ у Хрватској.

- За нас је то прије свега антиратни чин осуде ратнохушкачких политика, које су довеле до страдања - наведено је, између осталог, у објави.

СНВ је подсјетио да је 21. септембра 1991. године у два војна возила превожено је 25 припадника ЈНА из касарне Мекушје у касарну Центар у Карловцу, али их је у близини Коранског моста зауставила и разоружала хрватска полиција.

Војнике бивше ЈНА раздвојили су у двије групе, на редовне и резервисте. Редовни војници су одведени у полицију, а резервисти на други крај моста, напоменули су из СНВ-а.

Од 17 заробљених припадника резервног састава, на лицу мјеста убијено је њих 13, а тројица су се спасила скоком са моста, а преживио је само један. Од четворице преживјелих, двојица су рањена.

За овај злочин је осуђен и казну одслужио хрватски полицијски специјалац Михајло Храстов.

Комеморацији на Коранском мосту ових дана успротивили су се хрватски ветерани јер им то мјесто, како су навели, симболизује агресију побуњених Срба и великосрпску политику, преносе хрватски медији.