latinica  ћирилица
21/09/2020 |  08:27 ⇒ 16:54 | Аутор: РТРС

Лице из Станара лишено слободе у међународној акцији

Полицијски службеници Oдјељења за високотехнолошки криминалитет Управе криминалистичке полиције МУП-а Републике Српске, са партнерским агенцијама за спровођење закона из Велике Британије, реализовали су међународну акцију усмјерену на лица која врше израду и уношење компјутерских вируса.
Хапшење - илустрација (Фото: iStock) -
Хапшење - илустрација (Фото: iStock)

Након вишемјесечне истраге у оквиру које су идентификована лица која су креирала малициозне програме, те их дистрибуисала путем специјализованих платформи на интернету, уз сагласност Окружног јавног тужилаштва у Добоју, а по наредби Основног суда у Добоју, лишено је слободе лице Р.П. из Станара, саопштено је из МУП-а Српске.

Р.П. се сумњичи да је извршио кривично дјело израда и уношење компјутерских вируса и кривично дјело прање новца.

Претресом стамбених и других просторија које ово лице користи у Станарима пронађено је и одузето више комада различитих мобилних телефона, рачунара, таблет, више комада преносних меморија, СИМ картица различитих телеком оператера из Европе и свијета, уплатнице, исплатнице и евиденције које се могу довести у везу са предметним кривичним дијелима, као и новац у износу око 37.000 КМ у разним апоенима конвертибилних марака и евра. Такође је извршено блокирање банковног рачуна на којем се налази око 46.000 КМ, наводе из МУП-а.

Додаје се да је истрагом утврђено да је осумњичени заједно са лицима са подручја источне Европе вршио уношење компјутерских вируса оштећенима са подручја Велике Британије, САД и других земаља западне Европе и свијета, са сврхом креирања мреже заражених рачунара (Botnet) након чега су контролисаном употребом мреже заражених рачунара вршили нападе (DDoS, Ransomware) у циљу стицања противпавне имовинске користи.

Након извршене криминалистичке обраде, уз сагласност поступајућег тужиоца Окружног јавог тужилаштва Добој, лице је пуштено на слободу, док ће против њега надлежном тужилаштву бити поднесен извјештај о извршеном кривичном дјелу.