latinica  ћирилица
21/09/2020 |  09:02 ⇒ 16:54 | Аутор: СРНА

Петковић: Политика Сарајева није помирење већ провоцирање Српске и Србије

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић оцијенио је да постављање питања признања самопроглашеног Косова на дневни ред Предсједништва БиХ од бошњачких политичара у које се, како је рекао, сврстава и Жељко Комшић, доказује да циљ политике Сарајева нису разговори и помирење међу сусједима већ провоцирање Србије и Републике Српске.
Милан Петковић - Фото: РТРС
Милан ПетковићФото: РТРС

Петковић је најавио да ће посебна сједница Народне скупштине Републике Српске о Косову бити заказана у року од 10 дана након што српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик пошаље захтјев за њено одржавање.

Он је појаснио да би у том случају сједница имала само једну тачку дневног реда: "Да ли је одлука Предсједништва БиХ о признавању независности Косова деструктивна по витални интерес Републике Српске".

Петковић је навео да би се о тој одлуци изјаснили посланици након расправе, те да су потребне двије трећине гласова да се одлука одбаци.

- Сигуран сам да ће за ову одлуку гласати више од двије трећине посланика, односно све српске странке у Народној скупштини. Ово је питање гдје се мора показати јединство свих Срба и српских политичара, без обзира на различите политичке ставове опозиције и власти - рекао је Петковић за Вечерње новости.

Он истиче да ће на тај начин бити стављена тачка и да ово више неће бити тема у Предсједништву БиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је на сједници Предсједништва БиХ, одржаној 17. септембра, гласао против признања самопроглашеног Косова, те најавио да ће на том питању покренути заштиту виталног националног интереса, о чему ће одлучивати Народна скупштина Републике Српске.

Признање независности Косова поново ће, у складу са важећом процедуром, бити стављено на дневни ред сљедеће сједнице Предсједништва БиХ.