latinica  ћирилица
21/09/2020 |  09:04 ⇒ 09:48 | Аутор: СРНА

Кнежевић: Полигони нису мјесто за вјерске обреде

Здравље људи мора да буде на првом мјесту и важније је од било какве вјежбе и било чијих амбиција и није прихватљиво полигоне за обуку и стрелишта користити за вјерске објекте и то стављати у први план, рекао је замјеник начелника Заједничког штаба Оружаних снага БиХ Гојко Кнежевић.
Гојко Кнежевић - Фото: Screenshot/YouTube
Гојко КнежевићФото: Screenshot/YouTube

Кнежевић је истакао да реализација вјежбе "Динамичан одговор 2020" на Мањачи код Бањалуке, чији је циљ оцјењивање достигнутог нивоа оперативних способности батаљонске групе лаке пјешадије, према том концепту у условима пандемије свакако носи бројне ризике.

- Било је опречних мишљења о питању њене реализација у овим условима. У припреми су предузете значајне епидемиолошке мјере које ће надгледати тим за праћење њиховог поштивања, а који чине љекари. Ток и завршетак вјежбе зависиће од запажања и извјештавања тима за праћење. Здравље људи мора да буде на првом мјесту и важније је од било какве вјежбе и било чијих амбиција - рекао је Кнежевић за Глас Српске.

Коментаришући чињеницу да су војници на Мањачи клањали џуму, те у вези са тим изјаву начелника Заједничког штаба Оружаних снага БиХ Сенада Машовића да су вјерска права загарантована свим припадницима, као и свим грађанима, Кнежевић је рекао да је то тачно, али да се то не смије злоупотребљавати.

Он је напоменуо да се вјерски обреди обављају у вјерским објектима или у за те обреде посебно уређеним просторијама унутар појединих касарни.

- Није прихватљиво полигоне за обуку и стрелишта на овај начин користити за вјерске објекте и то стављати у први план. Нико нема ништа против задовољавања вјерских потреба, али ово је имало сасвим други циљ и потпуно јасно показује шта је коме стварни приоритет. Обред служи за задовољавање вјерских потреба појединца, а не за снимање и објављивање на друштвеним мрежама - нагласио је Кнежевић.

Када је ријеч о Машовићевој изјави да БиХ наставља свој пут према НАТО, Кнежевић је навео да генерали треба да се држе професионалног оквира и додао да је то у више наврата и рекао Машовићу.

Према његовим ријечима, тај оквир подразумијева рад на изградњи способности Оружаних снага БиХ да успјешно извршавају Законом о одбрани дефинисане задатке.

- Било који интеграциони процеси су врхунска унутрашњополитичка и спољнополитичка питања и зна се које за то питање надлежан и ко тиме треба да се бави. То сигурно нису генерали и добро је што је тако. Неки од генерала су то давно схватили, а некима ће очигледно бити потребно још времена да то схвате - навео је Кнежевић.