latinica  ћирилица
21/09/2020 |  09:46 ⇒ 09:47 | Аутор: СРНА

Отворити архиве за расвјетљавање судбине несталих

Предсједник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић изјавио је да Србија трага за још 1.643 нестале особе о којим нема никаквих података и нагласио да би отварање архива терористичке ОВК и архива међународних снага могло помоћи у расвјетљавању њихове судбине.

- Ми инсистирамо на архивама "ОВК" и њихових служби које су дјеловале од 1998. до 2000. године на простору Косова и Метохије. Али нам је веома важно да се отворе и међународне архиве, да се учине доступним и архиве које су у Хашком трибуналу, али и контингената КФОР-а, ОЕБС-а и других организација које су биле на том простору - истакао је Одаловић.

Одаловић је за РТС рекао да је сигуран да у тим архивима има много информација које могу да нам помогну да се расвијетли судбина несталих лица "у вријеме када Србија није практично имала никакву надлежност на простору Космета, а када је највећи број Срба и осталих неалбанаца убијен или киднапован".

Он је указао да су Албанци до сада упорно тврдили да такве архиве не постоје и изразио наду да ће Брисел и Вашингтон извршити притисак на Приштину да учини оно што се од ње захтијева у вези са овим питањем.

- Питање несталих је значајно за укупну стабилизацију стања и то је нешто што препознају и ове две администрације које су нас подржале - закључио је Одаловић.