latinica  ћирилица
21/09/2020 |  10:40 ⇒ 11:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Ђурић: Споразум из Вашингтона се спроводи муњевитом брзином

Долазак представника америчке Међународне развојне финансијске корпорација у Београд је показатаљ да се економски споразум из Вашингтона спроводи муњевитом брзином, каже директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.
Марко Ђурић - Фото: ТАНЈУГ
Марко ЂурићФото: ТАНЈУГ

Он је навео да се отварају врата за ново поглавље америчко-српских односа, прије свега у економији.

- САД ће увијек штитити стабилност простора на ком улажу, неће моћи лако да се понављају ситуације прије двије или три деценије у нашим односима које желимо да избјегнемо по сваку цијену - рекао је Ђурић за ТВ Пинк.

Он је нагласио да су економским споразумом, које је предсједник Србије потписао у Вашингтону, отворена врата Беијле куће послије 20 година и да су створени предуслови да се са САД-ом Србија врати на историјске стазе пријатељства, које је постојало током Првог и Другог свјетског рата.

- Наша је одговорност према дјеци да немамо никада за непријатеља једну тако велику земљу, као што је САД - рекао је Ђурић.

Како је рекао, долазак представника ДФЦ је добар и важан сигнал, јер долазе непуне двије недеље по потписивању споразума у Вашингтону. Подсјећа да ће ДФЦ корпорација, која је "тешка" више од 60 милијарди долара, отворити регионалну канцеларију у Србији, која ће покривати регион.

То, како је навео, отвара простор за долазак америчких инвеститора.

Договор из Вашингтона за Београд има неколико важних елемената, сматра Ђурић и додаје да је то отварање канцеларије ДФЦ у Београду, скинуто је са дневног реда признавање такозваног Косова, обезбјеђен је једногодишњи мораторијум на чланство Приштине у међународним организацијама.

Веома је важно, како је рекао, што тзв. Косово неће моћи да постане члан Унеска, јер су све гласнији албански историчари који присвајају српске цркве и манастире на КиМ.

Ђурић је рекао да је отварање канцеларије ДФЦ у Приштини била једна од тачака на којој је инсистирала приштинска делегација на састанцима у Вашингтону, али да до тога неће доћи и да ће из канцеларије у Београду бити "покриван" читав регион.

- Изузетно је значајно што се и са властима у Приштини ради на спровођењу ових договора. Ако треба да добијемо излаз на још једну јадранску луку, највероватније у Драчу, то треба да се потврди и да се ради на спровођењу тога са Приштином - рекао је Ђурић.

Упитан о критикама које се могу чути у албанској јавности да је споразумом из Вашингтона ''могућа нова српска хегеномија'' у региону и излазак Србије на море, Ђурић је казао да су критичари споразума у Приштини подсјећали тамошње институције на то да је Вучић у недјељи дана имао разговоре са Трампом, Путином, Меркел, Ердоганом и израелским премијером и поставили питање шта ради албанска страна и моћни албански лоби.

- Питају се да ли је могуће да се српски лоби послије много деценија пробудио и активирао, да Срби буду у Овалној соби, а они не - казао је Ђурић.

С друге стране, спољна политичка активност Србије је интензивнија и офанзивнија и праћена тиме да је у претходном периоду обезбеђено 18 повлачења признања косовске независности и спријечено чланство у различитим међународним организацијама.

- Све то не би било могуће да српска економија није кренула озбиљном узлазном путањом претходних година - подвукао је Ђурић.

Истиче да са српске стране то нико то није радио за било какву награду, већ за дугорочну стабилност Србије.

- А они који то провлаче кроз блато нису видјели Овални кабинет ни на разгледници. Србија озбиљно ради на унапређењу односа са САД и то "жуља" дио јавности у Србији јер тако нешто нису могли ни да сањају већ су јурили америчке званичнике по ходницима да се сликају - навео је Ђурић.