latinica  ћирилица
21/09/2020 |  11:14 | Аутор: СРНА

Кон: Око 15.000 особа под надзором

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је данас да је у Србији тренутно под надзором око 15.000 особа које су се вратиле са љетовања из држава са већим процентом вируса корона.
Предраг Кон -
Предраг Кон

Кон је напоменуо и да је међу њима било и ковид позитивних, те нагласио да је рано откривање инфицираних и стављање у изолацију главни вид борбе против вируса корона.

Одговарајући на питање има ли довољно инспектора да контролишу све који су се путем портала е-здравље јавили по повратку у Србију, он је рекао да је то немогуће, али да је изводљиво кроз систем који је направљен.

Кон је за Телевизју "Прва" изјавио да је, уколико би се сви у Србији стриктно придржавали епидемиолошких мјера могуће да трећи талас вируса буде избјегнут, указавши при томе да "реалност није таква".

- Не могу да кажем да не очекујемо да у октобру дође до пораста броја обољелих - истакао је Кон.

Одговарајући на питање ко ће и како Србима објаснити да не смију да славе славе, Кон је рекао да и о том питању може да се нађе неки начин, те навео примјер контроле грађана Србије који су се вратили с љетовања.

У Србији, од петка, 18. септембра, с циљем спречевња ширења вируса корона, на снази је обавеза електронског пријављивања грађана који се враћају из иностранства.