latinica  ћирилица
21/09/2020 |  11:49 ⇒ 12:23 | Аутор: СРНА

У Чипуљићу освештана спомен-плоча за 149 погинулих бораца ВРС

У Цркви рођења Пресвете Богородице у Чипуљићу код Бугојна данас је служен парастос и освештана спомен-плоча са именима 149 погинулих припадника Војске Републике Српске у овом мјесту.
Бугојно - сјећање - Фото: СРНА
Бугојно - сјећањеФото: СРНА

Савјетник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Милан Торбица изјавио је Срни да је освештање ове спомен-плоче доказ да је код Срба у овом крају оживјела култура сјећања и памћења, умјесто заборава као у неким ранијим временима.

Торбица, који је присуствовао освештању спомен-плоче, рекао је да је ово од великог значаја за српско становништво овог краја које је расељено по Републици Српској, Србији и свијету, а које се данас скупило на велики празник Мале Госпојине.

Он је истакао да је Влада Републике Српске донирала средства за изградњу спомен-плоче погинулим припадницима Војске Републике Српске у порти ове цркве.

- Влада Републике Српске наставиће и даље са политиком да се гаји култура сјећања и култура памћења на српске жртве, а не као у нека стара времена када се зарад некаквог братства и јединства у заборав стављало страдање на хиљаде Срба у Јадовном, Гравицама, Броду на Дрини - додао је Торбица.

Торбица је у име институција Републике Српске положио вијенац на спомен-плочу погинулим припадницима Војске Републике Српске у Чипуљићу.

Овом догађају присуствовали су мјештани Чипуљића и околних српских села, који су расељени по читавом свијету.