latinica  ћирилица
21/09/2020 |  12:22 | Аутор: РТРС

Субвенције за село: 200.000 КМ за побољшање квалитета земљишта

За субвенције за побољшање квалитета земљишта, за шта је обезбијеђено 200.000 КМ, пријавило се укупно 106 кандидата из 25 мјесних заједница.
Пољопривреда - Фото: РТРС
ПољопривредаФото: РТРС

Према подацима Центра за развој пољопривреде и села, у наредном периоду, комисија ће по обиласку пријављених парцела, обавити бодовање у складу са правилником, а руководећи се критеријумима о утврђивању услова за избор најповољнијих пројеката у пољопривреди.

Иначе, за ову врсту субвенција пољопривреди средства су прикупљена на основу накнаде за претварање пољопривредног земљишта у непољопривредне сврхе и биће искориштена за суфинансирање пројеката чијом реализацијом се стварају услови за оспособљавање неплодног земљишта за пољопривредну производњу.

Максимална средства која апликант може да добије, утврђују су у висини 60 одсто од  вриједности пројекта и не могу бити већа од 3.000 КМ.

Како су навели из Центра за развој пољопривреде и села, основни циљеви додјеле ових субвенција су повећање ораничних површина и привођење култури, кроз мјере оспособљавања и уређења пољопривредних земљишта која су деградирана, запуштена, која су лошијег квалитета или су неплодна, поправку и побољшање плодности земљишта, спровођење противерозивних мјера или мелиорације пољопривредног земљишта слабијег квалитета и спровођење поступка комасације.

Овогодишњи јавни позив у оквиру Програма кориштења средстава од накнаде за претварање пољопривредног земљишта у непољопривредне сврхе, био је отворен од 3. августа до 1. септембра.

Иначе, ова година је била рекордна по броју пријављених пољопривредника за кориштење градских субвенција намијењених развоју пољопривреде.

У протекле четири године, више од четири милиона КМ издвојено је из градског буџета за подстицаје пољопривредним произвођачима (анимална и биљна производња, набавка механизације и премије, те побољшање квалитета земљишта).