latinica  ћирилица
21/09/2020 |  12:31 ⇒ 13:56 | Аутор: СРНА

Странцима у Њемачкој плате 900 евра мање него домаћима

Странци у Њемачкој у просјеку зарађују 900 евра мање мјесечно од домаћих грађана, показује статистика Савезне агенције за рад.
Застава Њемачке (Фото: Sputnik/Игорь Зарембо) -
Застава Њемачке (Фото: Sputnik/Игорь Зарембо)

Њемачки држављани су у прошлој години имали мјесечни средњи приход од 3.509 евра бруто, а странци 2.614 евра, што је чак за четвртину мање, преноси Дојче веле.

Разлика између Нијемаца и странаца је посебно драстична када су у питању дошљаци из Сирије, Авганистана или Еритреје, који зарађују 1.475 евра мање од домаћих.

Нарочито се разлика повећала претходних година, јер је 2010. године износила 11,6 одсто, односно 317 евра.

Разлика се не може приписати само образовању, јер постоји чак и код неквалификованих радника - странци ту добијају 415 евра мање од Нијемаца.

Неквалификовани радници из региона западног Балкана зарађују 208 евра мање мјесечно, док људи из избјегличких земаља имају 657 евра мање мјесечно.

У такозваном "сектору ниских плата" ради тек 16 одсто од свих њемачких запослених, док је код странаца тај удио 37 одсто.

Према подацима Савезне агенције за рад, у децембру прошле године пуно радно вријеме у Њемачкој је имао 21 милион домаћих држављана и три милиона странаца.

Њемачка Влада тумачи разлику у платама тиме што радници из иностранства често имају мање искуства и стручности, а запошљавање више странаца може имати и "ефекат притиска на средњу зараду".

У Влади сматрају да се разлике могу смањити законски прописаном минималном платом која постоји неколико година, те подстицањем да се странци усавршавају у Њемачкој.

- Људи који су се тек доселили, у Њемачкој су на почетку каријере. Њихове плате ће током каријере знатно расти - каже за агенцију ДПА Херберт Брикер из Института за истраживање тржишта рада при Агенцији за рад.

Рене Шпрингер, посланик Алтернативе за Њемачку, који је поставио упит Влади о овој статистици, каже да досељавање не смије водити дампингу зарада и да долазак миграната има тек маргинални утицај на плате.

Његова странка се оштро против масовном досељавању, превасходно пријему потражилаца азила.