latinica  ћирилица
21/09/2020 |  12:38 | Аутор: СРНА

Новчано обештећење због повреде права на суђење у разумном року

Приједлогом закона о заштити права на суђење у разумном року прописано је да се због повреде тог права странци у судском поступку у Републици Српској досуђује новчано обештећење од 300 до 3.000 КМ по предмету.
Суд - Фото: илустрација
СудФото: илустрација

- У посебним случајевима када је више лица оштећено у судском поступку, у којем је утврђена повреда права на суђење у разумном року, накнада штете може износити и до 20.000 КМ по предмету - наводи се у образложењу законског рјешења које би Народна скупштина Републике Српске требало да разматра на предстојећој сједници.

Законским одредбама је прописано да се средства за исплату новчаног обештећења и накнаду имовинске штете обезбјеђују у буџету Републике Српске у року од три мјесеца од подношења захтјева за исплату обештећења.

Приједлогом овог закона уређује се заштита права на суђење у разумном року, као и право на правично задовољење због повреде права на суђење у разумном року које се остварује у судском поступку.

Детаљном анализом коју је спровело Министарство правде Републике Српске утврђено је да је један од узрока предугог трајања судских поступака неефикасност вођења поступка, те велики број заосталих предмета.

У образложењу предложеног закона наводи се да је чињеница да у БиХ не постоји посебно правно средство којим би се осигурала заштита права на суђење у разумном року, те да се дужина трајања поступка може оспоравати само подношењем апелације Уставном суду БиХ.

Сједница Народне скупштине Републике Српске заказана је за сутра.