latinica  ћирилица
21/09/2020 |  14:25 ⇒ 14:35 | Аутор: СРНА

"Одлагалиште на Трговској гори директна пријетња људским животима"

Министарка иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић у обраћању на 64. Генералној скупштини Међународне агенције за атомску енергију у Бечу упозорила је да предложено мјесто одлагалишта нуклеарног отпада на Трговској гори у Хрватској, у близини границе са БиХ, представља директну пријетњу локалним заједницама у сливу ријеке Уне, које броје укупно 300.000 људи.
Трговска гора - Фото: Press
Трговска гораФото: Press

Турковићева је нагласила да је пандемија ковида 19 суочила свијет са незапамћеном ситуацијом и да се, док траје борба за рјешавање ситуације изазване пандемијом, не смије заборавити поштивање људских права, међу којима је основно - право на живот.

- Данас је у сјеверном дијелу БиХ угрожено то право на живот. Због предложеног одлагалишта нуклеарног отпада на Трговској гори, у сусједној Хрватској, угрожени су животи оних који живе у близини ријеке Уне, једне од ријетких нетакнутих и бистрих ријека у Европи, према "Националној географији" - навела је Турковићева.

Она је истакла да је предложена локација на Трговској гори удаљена мање од једног километра од границе са БиХ, саопштено је из Министарства иностраних послова у Савјету министара.

- Та потенцијална локација за нуклеарни отпад пријети цурењем у подземне воде које се уливају у ријеку Уну, на коју се становништво сјеверне БиХ егзистенцијално ослања. Регулаторна агенција за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ сматра да предложено мјесто на Трговској гори представља висок ризик за потенцијалне земљотресе, клизишта и поплаве - рекла је Турковићева, истичући да сеизмичка подручја попут овог не задовољавају међународне стандарде за изградњу таквог постројења за нуклеарни отпад.

Она је упозорила да предложено мјесто представља директну пријетњу локалним заједницама које броје 300.000 људи, који се ослањају на ријеку Уну.

- Потенцијални негативни утицаји на здравље такође изазивају осјећај страха код локалног становништва у обје земље, што би могло довести до негативних социо-економских утицаја. Стога тражимо помоћ ЕУ и ИАЕА како бисмо помогли нашем сусједу да пронађе сигурно и прикладно мјесто за свој нуклеарни отпад - рекла је Турковићева.

Она је додала да треба да се пронађе мјесто које не пријети животу, мјесто које неће утицати на национално благо, ријеку Уну.

- Помозите нам да ојачамо право на живот, темељ људских права, до којег искрено држимо као земља која тежи да постане кандидат за чланство у ЕУ - рекла је Турковићева.

Током званичне петодневне посјете Аустрији, Турковићева ће одржати низ састанака са највишим званичницима неколико агенција УН са сједиштем у Бечу и ОЕБС-а.

Она ће се састати и са троје министара у Влади Аустрије, те уприличити састанак са почасним конзулима БиХ у Аустрији.