latinica  ћирилица
21/09/2020 |  16:29 ⇒ 23/09/2020 | 10:01 | Аутор: banjaluka.net

Уредник и новинар БХТ пресуђени за клевету на основу исказа Душка Вагурића (ФОТО)

Директор РТВ БиХ Белмин Карамехмедовић, уредник Амарилдо Гутић и новинарка Свјетлана Вучетић пресуђени су 28.08.2018. године зато што су још 2011. године у политичком магазину "Црта" пуштали исказе Душка Вагурића у којим је износио лажне тврдње о улози Рајка Дукића и Радована Вишковића у наводном скривању ратних злочина, пише banjaluka.net.
Документ (фото:D.J/banjaluka.net) -
Документ (фото:D.J/banjaluka.net)

Како наводи banjaluka.net, пресудом Основног суда у Власеници оптужени су били дужни "Бокситу" а.д. из Милића солидарно да исплате 11.400 КМ због надокнаде материјалане штете коју су нанијели клеветом.

У емитованим прилозима Душко Вагурић је изнио низ лажних тврдњи на рачун Радована Вишковића и Рајка Дукића. Вагурић је у свом исказу тврдио "да је био присутан у мјесту Нова Касаба, поред пута и игралишта, гдје је видио мртве људе и свог колегу, затим да је у униформи видио Радована Вишковића, те да је тада наишао Рајко Дукић са црвеним BМW-ом и да је чуо ријечи: Вишковићу, сад ћеш добити камионе и утовариваче. Возите их. Знаш шта ћеш радити и да му Вишковић одговара

– Није нам Младић тако наредио.

– Како вам је наредио?

– Да их возимо у Кладањ.

- Ја сам вама Младић овде и немој много да паметујеш- и упали BМW и оде према Коњевић пољу".

Фото: banjaluka.net

Banjaluka.net наводи да је на суду доказано да Душко Вагурић није говорио истину јер није у то вријеме могао бити у Новој Касаби. То су потврдила и изјавама двојица његових сабораца Милорад Ивановић и Мићо Кандић. Тада су били заједно са Вагурићем на подручју Сућеске, Брда и Кака који су од Милића удаљени више од 30 километара.

Фото: banjaluka.net

Ова пресуда постаје актуелна након што је портал www.istraga.ba обавио исказ заштићеног свједока који за исто терети премијера Републике Српске Радована Вишковића, пише banjaluka.net.