latinica  ћирилица
21/09/2020 |  16:40 ⇒ 16:45 | Аутор: СРНА

Голић-Нелс: Добри резултати у сарадњи на пољу енергетске ефикасности

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић представила је данас директору Канцеларије Европске банке за обнову и развој у БиХ Мануели Нелс пројекте које ради ово министарство, нагласивши да је досадашња сарадња у облсти енергетске ефикасности дала добре резултате.
Састанак у Бањалуци - Фото: РТРС
Састанак у БањалуциФото: РТРС

Саговорнице су се на састанку одржаним видео-линком, сагласиле да су неопходна већа улагања у мјере енергетске ефикасности, између осталог, и због све већих посљедица климатских промјена, саопштено је из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.

Разговарано је и о могућностима учешћа у ЕБРД пројекту енергетске ефикасности кроз пружање дугорочног финансирања Фонду за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске.

Пројекат би подразумијевао унапређење енергетске ефикасности у јавним објектима у Републици Српској, прије свега у објекатима из области просвјете и здравства, а обухватио би спровођење енергетски ефикасних мјера као што су изолација зидова и крова, замјена столарије и браварије, као и кровног покривача, те интервенције на систему гријања и расвјете.

ЕБРД планира, између осталог, да обезбиједи техничку помоћ за припрему пројекта.

Влада Републике Српске ће, на приједлог Министарства, већ на наредној сједници размотрити потписивање мадатног писма, након чијег усвајања се може очекивати техничка помоћ за припрему пројекта од 500.000 евра.

На састанку се разговарало о реализацији Републичког плана управљања отпадом и могућностима сарадње у овој области.