latinica  ћирилица
21/09/2020 |  17:10 ⇒ 19:45 | Аутор: РТРС

Врањеш: Посјета Додика Загребу била на највишем нивоу (ВИДЕО)

Радна посјета српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика Загребу, била је на највишем нивоу рекао је Александар Врањеш амбасадор БиХ у Загребу гостујући у Српској данас.
Александар Врањеш - Фото: РТРС
Александар ВрањешФото: РТРС

- Први пут након дуго времена отворене су веома важне теме, важне теме и за српски народ и за Републику Српску, као и за БиХ - рекао је Врањеш.

Истакао је да су се теме кретале од политичких па до инфраструктурних.

-  Поруке које је званични Загреб са оба нивоа послао је да ће у наредном периоду много активније да се односе са проблемима са којима се хрватски народ сусреће у БиХ - навео је Врањеш. 

Сматра да је то добро за Републику Српску јер се како је навео, континуирано негирају уставна права два конститутивна народа у БиХ.

- Ако БиХ треба да функционише као држава која је састављена од два ентитета и три конститутивна народа, онда је важно да управо та конститутивност буде задовољена - сматра Врањеш.

Наводи да је активније укључивање Хрватске у та питања изузетно важно.

- Поруке које смо чули из Сарајева, попут изјаве Шефика Џаферовића, бошњачког члана Предсједништва БиХ, да ће Хрватска сносити посљедице, затим изјаве Бакира Изетбеговића, предсједника СДА, да је Додик неформално дошао у посјету Загребу, говоре да бошњачка страна, односно званично Сарајево сматра да они једино имају право и легитимитет да они једини имају право да разговарају о овим темама и да су сви остали мање легитимни да разговарају о овим темама - рекао је Врањеш.

Наводи да управо то говори да су поједине политичке струје из Сарајева спремне да много активније раде на мајоризацији друга два конститутивна народа.

- Важно је да је Додик за званични Загреб и за предсједника Зорана Милановића и премијера Андреја Пленковића потпуно легитиман и важан саговорник - нагласио је Врањеш.

Подсјетио је да је комункација са Хрватском била поприлично отежана, те да након посјете Додика може да се очекује нормализација у правцу олакшавања комуникација.

Када је ријеч о одлагању нуклеарног отпада на Трговској гори амасадор БиХ у Загребу сматра да је важно да се коначно чује званични став Хрватске, да би се на основу тога могао направити план будућег дјеловања.

- На то питање се, највише се кретало у медијској сфери, а мислим да је важно да се на том билатералном нивоу коначно та тема почне да се разговара на званичним каналима и ово што ће бити мој план јесте да се покрене та билатерална посјета да два министра сједну и да видимо колико могу да се приближе ставови - навео је Врањеш.