latinica  ћирилица
21/09/2020 |  19:24 ⇒ 22/09/2020 | 07:27 | Аутор: РТРС

Добија ли Дервента статус града? (ВИДЕО)

Из рата изашла као једна од најразоренијих општина у региону, данас локална заједница са високом стопом запослености, атрактивна за домаће и стране инвестиције, ускоро постаје град. Промјена статуса општине Дервента је у нацрту на дневном реду сутрашњег засједања Народне скупштине.
Дервента - Фото: РТРС
ДервентаФото: РТРС

За многе то је велико признање за низ година преданог рада да Дервента постане једна од напреднијих локалних заједница, не само у Републици Српској, већ и у БиХ.

Општина Дервента би ускоро требало да постане девети град у Републици Српској. Промјену статуса ове локалне заједнице поздрављају и њени грађани. Сматрају да је много разлога зашто је то можда и раније требало урадити.

Дервента има 26.000 становника. То је оно, каже начелник општине Милорад Симић, чиме се не могу да похвале и то треба поправљати. Ако то занемаримо, дуги низ година привредног и економског развоја оправдава одлуку Владе Српске да Дервента добије статус града.

Ова општина броји 7. 000 радника и ниску стопу незапослености. Дервента има 824 предузећа. Од тог броја 31 су стране компаније из Аустрије, Италије и Њемачке.

Аустријска инвестиција је и компанија Мрежанетворк у којој је 250 запослених. Производе дијелове за аутоиндустрију и информационе технологије. Двадесет одсто радника у овом предузећу долази из других општина. Да је добро да Дервента постане град тврде и послодавци и радници.

Тешко би било дати прави рецепт како да једна локална заједница буде успјешна, али оно што је сигурно, поручује начелник Симић, да предност треба дати економији и привреди,а политику ставити у други план.