latinica  ћирилица
21/09/2020 |  19:27 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

Семберија: Берба раних хибрида кукуруза (ВИДЕО)

У Семберији је почела берба раних хибрида кукуруза. Повољни агроеколошки услови током вегетације, добар распоред падавина и сунчаних дана, допринијели су да на већини парцела буду натпросјечни приноси и добар квалитет рода. Многи ратари су у жетву кукуруза кренули десетак дана раније, због високе откупне цијене, која је тренутно 40 пфенинга по килограму, што је дупло више него прошле године у ово вријеме.
Кукуруз - Фото: РТРС
КукурузФото: РТРС

Под кукурузом у Семберији је 26,5 хиљада хектара. Берба раних хибрида је почела. Род је одличног квалитета, а принос од 10 до 15 тона по хехтару сувог зрна , на појединим парцелама чак и већи. И откупна цијена 40 пфенинга по килограму је изузетно повољна.

Овако добру цијену кукуруз је имао само прије десет година, па ратари журе са бербом како би продали по високој цијени.

- Прошле године у ово вријеме је цијена била 24 КМ, али док се одбију нечистоће, плаћан је 22 КМ. Замислите, онај ко је лагерово кукуруз, није продао по 22, сад продаје по 40 је значајна разлика - истакао је Никола Алексић из села Голо Брдо.

Ова година је потврдила да су се улагања у производњу и примјена високе агротехнике добро исплатила.

На ПД Семберија засијали су 700 хектара меркантилног и 54 хектара сјеменског кукуруза. Очекују просјечан принос око 10 тона по хектару сувог зрна.

- Година повољна за кукуруз, род добар, ми смо задовољни. Влага није на најоптималнијем нивоу па се врши досушивање , али све тече планираном динамиком - навео је Никола Крстовић, агроном ПД Семберија.

Семберски ратари очекују добар принос и касних хибрида. Имаће довољно хране за стоку, али брине их откупна цијена коју ће као и ранијих година млинари дефинисати за десетак дана када крене интензивна берба кукуруза.